/Санкт Пьолтен – вълнуващата столица на Долна Австрия
Площад и кметство в Санкт Пьолтен

Санкт Пьолтен – вълнуващата столица на Долна Австрия

Санкт Пьолтен лесно може да бъде пренебрегнат като туристическа дестинация. Всяка година над 5 милиона туристи посещават Виена разглеждайки величествени дворци, готически катедрали, музеи и стотици други спиращи дъха забележителности.

Но ако престоят ви в Австрия е по-дълъг, Виена далеч не е единствения град, който си заслужава да се посети. Разположен на 65км от Австрийската столица, Санкт Пьолтен е дестинация, която не бива да пропускате, ако искате да извлечете максимума от вашето пътуване.

Построен върху руините на древно римско селище, градът предлага на посетителите си запленяваща смесица от история, модерна архитектура и съвременно изкуство. В днешно време Санкт Пьолтен е регионална столица на провинцията Долна Австрия и служи като административен район, открояващ се със старинен и модерен стил.

Национален музей Долна Австрия

Национален музей Долна Австрия в Санкт Пьолтен

Националният музей “Долна Австрия” обхваща теми с исторически, културен и природен характер. В него се провеждат различни културни събития, изложби на актуални теми и проблеми на обществото, обхващащи природни бедствия, исторически разкази и културни различия.

Основан през 1903 година във Виена, музеят има интересна история, тъй като няколкократно са променяли локацията му. Близо 100 години по-късно, през 2002 година, музеят окончателно се премества в културния регион Санкт Пьолтен, където посетителите по-лесно могат да се запознаят с историята на провинцията.
В днешно време той е разположен в лесно достъпна част на града, което го прави лесен за достигане с кола, обществен транспорт или колело.

Ако нямате възможност да го посетите през деня, музеят предлага и нощни турове в специално определени дни и часове. Националният музей Долна Австрия е предпочитано място за посещение от местните жители и посетители на града с деца, поради детския кът, киното и разнообразните уъркшопове, които предлага.

Градският музей Санкт Пьолтен

Градски музей в Санкт Пьолтен

Изцяло реновиран, градският музей е част от културните забележителности в Санкт Пьолтен, намиращи се в старата част на града. Ако се интересувате от историята на града, това е чудесно място, на което тя може да бъде проследена от самото й начало до наши дни. Музеят съдържа колекции от исторически архиви и предмети, картини и произведения на изкуството.

Запазването на историята и културата върви ръка за ръка с подкрепа на настоящето. Градският музей Санкт Пьолтен насърчава местното творчество и затова освен историческия отдел с археологически находки и ценности, вътре може да намерите картини от местни артисти и колекции в стил Ар Нуво.

Допълнително се организират многобройни младежки програми и проекти.

Ефектът от участието на млади хора в различни проекти и в развитието на Градския музей е ясно осезаем.
В него може да посетите дори веган щанд, който предлага здравословни и натурални лакомства, с цел популяризиране на каузата за защита на животните. Организацията зад него е отворена към нови членове, които имат интерес да приготвят и пекат различни вкусотийки и дори да прилагат свои рецепти и идеи.

Фестивален театър

Фестивален театър в Санкт Пьолтен

Най-доброто място в района за класически концерти и танцови спектакли е фестивалният театър. Театърът е удобно разположен, в непосредствена близост до Националния музей на Долна Австрия, Изложбената галерия, Националната библиотека и Музикалната кула в централния район на Санкт Пьолтен. В рамките на един следобед лесно може да си организирате културна разходка и посетите всички забележителности.

Открит през 1997г., фестивалният театър е място, чиято програма всеки сезон представя над 70 продукции от цял свят с участието на музиканти, композитори, танцьори, хореографи и артисти. Събитията привличат над 70 000 гости годишно.

В програмата му може да откриете разнообразни събития, семинари, училищни представления и оперни пиеси, насочени към културното развитие на децата и младитехора в провинцията.Можете да посетите дори представление на националния оркестър на Долна Австрия.

Всяка година оркестърът представя повече от 15 концерта със съвременни и класически оперни постановки.

За максимално изискано преживяване, преди началото на представлението се насладете на чаша хубаво червено вино в бара разположен в лобито на театъра.

Катедралата Maria Himmelfahrt

Интериор на катедралата в Санкт Пьолтен

Построена в Бароков стил след опожаряване през 1621г., катедралата всъщност съществува от 790г., когато на това място е уреден Бенедиктинския манастир. По-късно там са занесени останките на Свети Иполит Римски, чието име носи града.

Катедралата е любима спирка на туристите и един от най-често срещаните отговори на въпроса към местните жители “Коя забележителност да посетя?”.

Освен величествената си архитектура, вътре ще откриете невероятни маслени картини, позлатен интериор, стенописи и красив старинен орган.

Кметството Санкт Пьолтен

Площад и кметство в Санкт Пьолтен

Основната забележителност и вдъхновение на голяма част от снимките на града, които виждате в Интернет е кметсвото. Намиращо се на централния площад, в непосредствена близост до малки пекарни, уютни кафета и локални ресторанти, то ви осигурява лесен достъп до всевъзможни изкушения на австрийската кухня.

Но кметсвото на Санкт Пьолтен далеч не е обикновена административна сграда. Нетрадиционната му архитектура по интересен начин съчетава различни стилове – Римски свод, Готически ниши, Ренесансови надписи, Барокова фасада и Ренесанова кула. Въпреки необичайния си дизайн, кметството има още
по-нетрадиционна история.

Днес вътре се подписват документи и обсъждат административни проблеми, но през годините сградата е сменяла предназначението си множество пъти служейки за пожарна, библиотека, градски музей, хлебопекарна и дори затвор.

Звукова кула Санкт Пьолтен

Звукова кула Санкт Пьолтен

Любителите на съвременното изкуство и ахритектура не бива да пропускат да посетят звуковата кула Санкт Пьолтен. Дори да не използвате навигация, едва ли ще ви е трудно да я намерите. Кулата е висока 77 метра, а за да достигнете до върха й трябва да изкачите 280 стъпала. Ако сте прекалено уморени от обиколката на града, за ваше улеснение е предоставен асансьор.

Ако височината й не е достатъчна за да я забележите, през нощта цялта структура е осветена в различни цветове. От приятно зелен цвят през успокояващ син отенък чак до леко стряскаща червена светлина.

Изморителното изкачване обаче определено си заслужава. Влизайки вътре ставате свидетели на 3-етажна галерия, придружена с тематична звукова инсталация и невероятна гледка над града.

Архитектурният стил, в който е построена звуковата кула наподобява декор на научнофантастичен филм. Силният контраст между съвременния дизайн и културното наследство на града предоставя интересен комбинация, която привлича посетители от различни поколения.

Потопете се в културата и историята на този чаровен град в Австрия като разгледате Санкт Пьолтен лично.

Подобни статии

Споделете!