/Събития в Германия през 2018 – кино, музика, култура, изкуство, спорт
Фестивал на цветовете в Берлин

Събития в Германия през 2018 – кино, музика, култура, изкуство, спорт

Музикални фестивали

Събития, концерти, филмови фестивали през 2018-та в Германия

Програмата със събития в Германия е цветна и многообразна през цялата година и има фестивал за всеки, независимо от вкусовете, интересите и сезоните, през които предпочитате да вземете отпуска. За да направим пътуването ви до немската страна наистина запомнящо се, подбрахме по теми някои от най-атрактивните и най-утвърдени събития в Германия.

музикални фестивали

Fête de la Musique
21 юни 2018

Жителите на Берлин празнуват началото на лятото с музикален фестивал на открито. Датата е 21-и юни. Ако сте почитатели на музиката, побързайте да планувате пътуването си до там. Ще имате възможност да слушате различни стилове на различни места в града. Площади, улици и всякакви други пространства се превръщат в своеобразни сцени на диджеи, хорове, банди и солови изпълнители.

Фестивал на операта в мюнхен
24 юни - 31 юли 2018

Фестивалът на операта в Мюнхен стартира от 24-и юни и продължава до самия край на юли.  

Той е добра причина ценителите на оперното изкуство час по-скоро да заявят поне няколко дни отпуска в този период. Тази година програмата включва две премиери за Германия и две световни премиери. Вече е известно кой ден кои ще са представените заглавия. Можете да купите билети онлайн, както и да видите информация за операта – начален час, аудитория, за която е подходяща, цени, място на провеждане.

Има и заглавия с безплатен вход.

Фестивал, посветен на Бетовен
31 август - 23-и септември 2018

Пренесете се в света на музиката. С класа. Бетовен фестивалът в Бон тази година започва от последния ден на август и продължава до 23-и септември. Голяма част от концертите са безплатни, така че просто изберете ден за пътуването си до Германия. Програмата за събитията вече е обявена на официалния сайт на фестивала. Ако желаете да посетите концерт с платен вход, имайте предвид, че билет може да си купите онлайн. 

Днес все още Бетовен се приема като един от най-големите иноватори в музикалната история, а градът на фестивала не е избран случайно. Великият композитор е роден в Бон в далечната 1770 година.

Джаз фестът в Берлин
1 - 4 ноември 2018

© Camille Blake

Изискани джаз мелодии ще превземат някои от най-добрите клубове на Берлин в периода между 1-и и 4-и ноември. Вече повече от 50 години най-добрите джаз музиканти, както от Германия, така и от целия свят се събират за това събитие.

През десетилетията джаз фестът в Берлин се е превърнал в най-стария и най-престижния в Европа. В миналогодишното издание в него се включиха над 150 изпълнители.

Young Euro Classic
3 - 20 август 2018

Ако класическата музика Ви носи наслада, не пропускайте това наистина невероятно музикално изживяване. Фестивалът Young Euro Classic е специално създаден за изява на млади симфонични оркестранти. Събитието събира младежи от различни страни и се провежда от 3-и до 20-и август. 

Концертите се провеждат в концертната зала на пазара Гедармен в немската столица.

Музикалният фестивал в Берлин
31 август - 18 септември 2018

Фестивалът започва на 31-и август и продължава до 18-и септември. Той поставя началото на концертния сезон в Берлин и събира някои от най-добрите музиканти в глобален мащаб. Можете да се насладите на изпълненията в различни зали из целия град. 

Фестивалните дни събират в себе си 27 събития, 80 произведения на 40 композитори. Ценителите на класическата музика вече могат да прегледат програмата и да се възползват от предварителната продажба на билети.

Фестивал на лука
12 - 14 октомври 2018

Едва ли сте си мислели, че има фестивал, чието име издига на пиедестал лука, но всъщност ето че има. При това е тридневен и вече има утвърдени корени. Провежда се във Ваймар, на Пазара на лука, и датира от 1653 г. 

Събитието е ежегодно и привлича около 300 хил. посетители. Въпреки името си, сълзи от лук няма, очаквайте по-скоро много музика и много вино. Ако сме провокирали любопитство – запазете си дните между 12-и и 14-и октомври.

Кино фестивали

Берлинаре
7-17 февруари 2019

Берлинаре

Ако сте любители на филмовото изкуство и тази година сте пропуснали Международния филмов фестивал в Берлин, то гответе се от сега за догодина. Фестивалът ежегодно представя около 400 филма от различни жанрове, с различна дължина и с различни формати, разпределени в 9 секции. Датите на събитието са от 7-и до 17-и февруари. До края на януари 2019 г. на на официалния сайт на Берлинаре ще бъде обявена програмата, до която се допуска публика. Билетите ще бъдат достъпни онлайн и всеки кино почитател ще може да си състави своя програма със заглавия. 

През 2019 г. ще е 69-тото издание на традиционния фестивал на кино изкуството.

Интерфилм – Фестивал на краткия филм
19-25 ноември 2018

От 19-и до 25-и ноември в Берлин ще бъдат показани над 500 кратки продукции в различни жанрове в рамките на Фестивала на краткия филм. Това е вторият най-значим международен филмов фестивал в Берлин след Берлинаре и вторият най-стар фестивал за кратки филми в Германия. Продукциите, които ще бъдат излъчени, са селекция от цял свят.

Фест на фантастичните филми
5-16 септември 2018

Фантастиката има своите верни фенове по целия свят и ако сте един от тях, вероятно не бихте искали да пропуснете Фестивала на фантастичните филми в Берлин, който се провежда от 5-и до 16-и септември тази година. Пригответе се за ужаси и криминални трилъри, част от тях – европейски и световни премиери. 

Около 50 заглавия очакват почитателите на фантастиката, а събитието е най-големият алтернативен фестивал в Германия.

Изкуство и култура

Open Air Gallery
3 юни-1 юли 2018

Open Air Gallery Berlin
Photo credit: OpenAirGallery

По време на този фестивал мостът Обербаум се превръща в галерия на открито с дължина 1 миля. Над 100 хора на изкуството представят своите картини, фотографии и скулпури.  Основната идея на събитието е да се даде поле за изява както на професионалисти, така и на млади таланти. 

Ако нищо не разбирате от изкуство, но все пак Ви се иска да се включите – за минувачите, които се вдъхновят да творят, е осигурено 120-метрово платно. 

Във времето, в което продължава арт събитието – от 3-и юни до 1-и юли, мостът е затворен за движение.

Биенале в Берлин
9 юни - 9 септември

Тази година изкуството превзема немската столица в периода 9-и юни – 9-и септември. Откакто събитието се прави от различен куратор всяка година, то изразява персоналното му/й разбиране за модерно изкуство. Берлинското биенале е „отворено пространство”, което отразява последните тенденции в арт средите. Целта на събитието е да даде на млади артисти възможност да представят това, което правят, на по-широка публика. 

Инициативата стартира през 1998 като идеята й е да предостави международен форум за съвременно изкуство.  

Провежда се всяка година и превръща разнообразни места в своеобразни арт пространства.

Нюрмбергски фолклорен фестивал
24 август-9 септември

Той се превежда през пролетта и през есента. За пролетния малко сте закъснели вече тази година, така че се гответе за есенния. Той започва от 24-и август и приключва на 9-и септември. Това е прекрасен момент да се потопите в местните традиции и култура и да оближете пръсти заради храната, която се приготвя в тази част на Германия. 

Това е един от най-големите фестивали в Бавария и привлича огромен брой туристи. Всяка година се канят и чуждестранни гости, които също представят свои културни традиции. 

Всеки отделен ден на фестивала предлага различно изживяване. Има специални семейни дни, в които забавленията са на половин цена. 

Фолклорният фестивал се смята за един от най-чистите и най-безопасните и през 2013 г. е получил признание за най-добър градски фестивал.

Pop-Kultur
15-17 август 2018

От 15-и до 17-и август фестивалът Pop-Kultur ще превърне Берлин в хъб за концерти, уоркшопове, четения, прожекции на филми, дискусии и представления. Фестивалът подкрепя общуването и обмена на идеи между музиканти, артисти  и представители на бизнеса. 

Целта е да се откроят тенденции и влияния в съвременната поп култура. Програмата вече е оповестена, а билетите са в продажба. За улеснение на всички, които са далеч от немската столица, билети могат да бъдат купени от официалния сайт на събитието.

 

Дългата нощ на музеите
25 август 2018

Нощта на 25-и август е времето, когато имате възможност да се насладите на експозиции и сбирки на повече от 100 музея в немската столица в необичайно време. Освен музеи и галерии, музиканти и много други хора на изкуството също ще работят, за да позволят на жителите и гостите на Берлин да се потопят в култура през лятната нощ. 

Началото на арт проявите е от 6 следобед като ще продължат до 2 след полунощ. Предвидени са подходящи събития за представителите на всички възрастови групи. 

Панаирът на книгите във Франкфурт
10-14 октомври 2018

Панаир на книгите
Copyright: Frankfurter Buchmesse

Между 10-и и 14-и октомври Франкфурт ще е рай за любителите на книги. Освен хиляди книги, панаирът предлага и богата културна програма. Това е най-големият панаир в света за печатни издания – както по отношение на броя на представените издатели, така и по брой посетители. На него се срещат експерти в областта на книгите и издателската дейност, медиите, филмовото изкуство и въпросите на авторското право. 

По време на панаира се правят десетки премиери на книги и на преводи. Ако искате да си купите книги – без значение от тематика и жанр, изберете неделния ден, 14-и октомври.

Международен литературен фестивал в Берлин
5-15 септември 2018

От 5-и до 15-и септември Берлин ще е литература. Нови произведения от света на поезията и прозата ще бъдат представени пред ценители на словото в немската столица. Събитието е международно и се провежда от 2001 г. 

Всички текстове ще се четат на оригиналните езици, на които са създадени, а преводачи, наети за фестивала, ще ги превеждат на немски.

Африканско изложение за икономика, култура и образование
9-12 август 2018

Африканска екзотика и автентични ритми от горещия континент можете да изживеете и без да ходите до там. Необходимо е да прескочите само до далеч по-близката Германия, по-точно до югозападната част на страната, до град Тюбинген в периода 9-12 август. 

Тази година фокус на събитието е Танзания, но то е отворено за участие на представители от всички африкански държави. Ще бъдат представени избрани продукти и услуги от съответните страни, ще има музика на живо, участие на различни банди, уоркшопове, парад, модно шоу. Това ще е и прекрасна възможност да се снабдите с дрехи и аксесоари от Африка. Изложението ще е отворено от 10 сутринта до 5 ч. следобед. Ако ритмите от горещия континент ви карат да не спирате да танцувате, проверете кои изпълнения не трябва да пропускате.

Средновековен фестивал в Зелб
6-9 септември 2018

Нямате нужда от машина на времето, за да се пренесете векове назад. В дните между 6-и и 9-и септември в немския град Зелб ще се проведе Средновековен фестивал. Събитието включва средновековна музика, огнено шоу, театрални групи и средновековен пазар. Можете да опитате и способностите си в стрелбата с лък. 

Вече са известни изпълнителите, които ще се включат в него, сред тях са Алън Стивел, Джи-Ин Чо, Баликотън, БерлинскиБийт, Капела Бардика и много други. 

Можете да си купите билет както за 4-те дни на фестивала, така и само за един от тях. Деца под 16 г. задължително трябва да бъдат с придружител, а входът за деца до 12 г. е безплатен.

Базарът в Берлин
7-11 ноември 2018

Това е търговско изложение, по време на което производители и търговци от над 60 държави предлагат своите традиционни и натурални продукти, дизайнерски артикули и занаятчийски предмети. 

Ако обичате пазаруването, запазете си дните между 7-и и 11-и ноември, за да можете да направите най-подходящите за себе си покупки, избирайки от предложенията на над 500 изложители. 

 Натурални продукти, облекло, декор и текстил за дома, бижута, модни аксесоари  и козметика ще са само част от асортимента на базара.

 Освен, че има търговски характер, събитието е своебразен форум за междукултурен обмен и образование.

Спорт, танци и скорост

Маратонът в Берлин
16 септември 2018

маратон в Берлин
Copyright SCC EVENTS(PHOTORUN)

Ако тичането е начин на живот за Вас и десетките изминати километри не са нещо, което ви изморява, то сигурно неведнъж сте се замисляли да участвате в маратона на Берлин. Не ви е минавало през главата? Е, крайно време е да поправите това и да станете част от един от най-големите маратони в Европа и един от най-популярните в света. 

Ако искате да предизвикате себе си или просто да усетите емоцията, планувайте пътуването си така, че на 16-и септември да сте в немската столица.

 Бягането наистина е масово – привлича около 40 хил. атлети, а преживяването със сигурност ще се превърне във вълнуващ спомен.

FIFA Световна купа 2018 – Международен фен фест на Бранденбургската врата
14 юни -15 юли 2018

Светът е футбол, и Берлин е футбол. Футболните фенове в немската столица и всички нейни гости имат възможност да гледат мачовете от Световната купа на открито от 14-и юни до 15-и юли. Няколко огромни видео екрана ще осигуряват добра видимост от всяка позиция. Страстите на терена ще се предават от 80 кв метров екран и от още 6 огромни екрана.

 Основната сцена с програма на живо ще бъде монтирана на Бранденбургската врата. Преди и след мачовете са организирани забавни програми с DJ, както и лотарии, тоукшоу. Пространството е близо 2 км и предоставя възможност за големи и шумни празненства. 

Входът е безплатен и достъпът до него е отворен, докато продължава Световната купа. Когато има мачове, вратите са отворени от 13 ч. до полунощ или до края на мача. 

Европейски атлетически шампионат 2018
7-12 август

От 7-и до 12-и август Берлин ще домакинства 24-ия Европейски атлетически шампионат и ще събере най-добрите атлети на Стария континент. 

Това е едно от най-големите спортни събития в Европа. Около 1600 атлети от над 50 държави ще се състезават в 47 дисциплини на Олимпийския стадион.  

Dance in August
10 август-2 септември 2018

Почитателите на танците със сигурност знаят, че Dance in August е един от най-емблематичните танцови фестивали в Европа.  Фокусът му са съвременният танц и експирименталната хореография. Събитието привлича танцьори от цял свят и цели да привлече млади хореографи и да стимулира прилагането на нови подходи в танците. 

Фестивалът започва от 10-и август и продължава до 2-и септември. Провежда се в Берлин. Основната част от изпълненията можете да гледате в Hebbel am Ufer theatre, но за събитието са ангажирани и други сцени. 

Reisbrennen
3-5 август 2018

Имате ли бензин в кръвта? Е, присъединете се към хората от Вашата кръвна група от 3-и до 5-и август на най-голямата среща в Европа на японските автомобили на пистата Eurospeedway, в Лаузицринг. Събитието събира почитатели на автомобилите, високите скорости, състезатели, фенове на тунинга и ентусиасти. 

Трите дни са пълни с много адреналин, а програмата е разнообразна. Започва с голямо дрифт шоу, има и състезание, в което могете да се впуснете със собствения си автомобил, стига, разбира се, той да е произведен в Страната на изгряващото слънце.

Фестивали на бирата и виното

Октоберфест
22 септември - 7 октомври

PRESS PHOTO: Germania Oktoberfest 2014 Bürgermeister Brian Thomas

Бирата е емблематична напитка за германците и те са успели да я превърнат не просто в запазена марка за собствената си страна, но и в сериозна туристическа атракция. Октоберфест, фестивалът, на който бирата се лее щедро, въпреки достойната си цена, привлича огромен брой туристи както от Европа, така и от доста по-далечни дестинации. 

Тази година биреният фестивал ще започне на 22-и септември и ще продължи до 7-и октомври. По традиция той се провежда в Мюнхен и тази година ще е 185-тото му издание. 

Програмата вече е готова и включва паради, включително парад  на традиционните костюми – на 23-и септември, семейни дни, концерт с традиционна музика – на 30-и септември, и топовни салюти в последния ден от Октоберфест – на 7-и октомври. Фестивалът ще открие лично кметът на Мюнхен. Той ще има честта да отвори първия кег с бира на фестивала.

 Входът за всички шатри с бира ще е безплатен. Имайте предвид обаче, че трябва да оставите обемните си вещи в хотела или хостела, в който сте отседнали, тъй като големи раници и багажи, няма да се допускат, а заради съображения за безопасност багажът ви ще бъде проверен. 

И още нещо – идете рано, през уикендите тентите се пълнят много бързо – до към 11 часа сутринта, а напълнят ли се – се прекратява допускането на бирени почитатели. През делничните дни входът остава отворен до към следобедните часове.

Международен бирен фестивал
3-5 август

бира

Ако не ви се чака Октоберфест през октомври, можете да попаднете в света на бирата още в началото на август – от 3-и до 5-и август в Берлин. Тогава започва 22-ия Международен бирен фестивал между площада Щраусбергер и Франкфурската врата. 

Пригответе се от рано, защото около 800 хиляди посетители от целия свят ще се съберат в центъра на Берлин в станалата известна като най-дълга бирена градина в света, запечатана дори в рекордите на Гинес. Тя ще побере производството на 344 бирарии от 87 държави, които ще представят обко около 2400 бранда бира. 

Разбира се, кулинарните специалитети ще изобилстват, а за доброто настроение на всички приятели на пивото ще се погрижат немски и чуждестранни изпълнители на общо 19 сцени. 

Всяка година в центъра на внимание на фестивала са различни държави и региони. Събитието сменя и своето мото. 

Входът за фестивала е безплатен.

Бирен фестивал в Щутгарт 

28 септември- 15 октомври

И докато сме на бирена тематика, бирен фест има и в Щутгарт. Местните го наричат Cannstatter Volksfest. Разбира се, бира има, но всъщност събитието е повече есенен панаир. Започва на 28-и септември и ще продължи до 15-и октомври.

 Датира от 1818 г. и е започнал като празненство, с което хората са изразявали благодарност за реколтата, която са получили. Огромно виенско колело, пъстър пазар и много други атракции привличат милиони посетители. Това е и времето, когато бирарии, бирени тенти и бирени градини се пръскат от посетители. Успоредно с бирата вървят и вкусните немски специалитети.

Ежегодно началото на фестивала поставя мащабно ществие с прекрасно украсена платформа, теглена от 4 или 6 коня. На нея са представени малки групи от целия регион като участниците са облечени в традиционни костюми.

Фестивал на винотО 

2-12 октомври 

Тази година дните, посветени на Дионисиевата напитка в Щутгарт, започват от 29-и август и продължават до 9-и септември. По време на фестивала посетителите могат да опитат различни видове вина от различни изби. Това е един от най-известните сред германците винени фестивали. Провежда се около Стария дворец, на открито. 
 
Празникът е съпътстван от обилно количество равиоли с различни пълнежи, пайове с лук и пръчици от картофено тесто. 

 

Фойерверки, светлини и цветове

© Michael Boneit

Пиронале
31 август - 1 септември 2018

Фойерверките, които озаряват небето в различни ярки цветове и формират разнообразни форми на небосвода, винаги са страшно атрактивни. Ако сте сред ценителите на този вид пиротехническо шоу, със сигурност ще оцените по достойнство цветното нощно небе на Берлин. Тази година експлозията от фойерверки ще е в дните 31-и август – 1-и септември. 

Тогава се провежда състезание за антрактивни фойерверки, в което вземат участие най-добрите в тази сфера от цяла Европа. Победителите се определят от специално определено жури, включващо и известни личности, но публиката също има право да гласува. Дори и да не гласувате, светлинният спектакъл със сигурност си заслужава да се види.

Berlin leuchtet
28 септември - 14 октомври 2018

Berlin leuchtet е един от двата фестивала, по време на които сгради и паметници в Берлин придобиват нов вид, благодарение на художествено осветление. 

Събитието започва от 28-и септември и продължава до 14-и октомври. В този период над 500 исторически къщи, търговски центрове, гари, молове и паркове светят в разнообразни цветове. 

Ако изберете по това време да посетите столицата на Германия, подгответе се за светлинни инсталации, лазер шоу, 3D проекти. И за да е още по-зрелищно и още по-впечатляващо изживяването, то ще е съпътствано от музикални изпълнения, арт представления, фойерверки. 

Фестивалът на светлините
5-14 октомври 2018

Фестивал на цветовете в Берлин

От 5-и до 14-и октомври Фестивалът на светлините ще оцвети емблематични за Берлин паметници и сгради. Те ще се превърнат в платно за художествени светлинни и видео прожекции в центъра на града. Прекрасен момент да видите Бранденбургската врата и катедралата буквално в по-различна светлина. 

За туристите са организирани специални турове, включително с автобус и лодка, които ще покажат акцентите в програмата на фестивала. Част от фестивала са и уоркшопове по фотография, както и благотворителни събития. 

Денят на Св. Мартин
11 ноември 2018

Празнува се на 11-и ноември и въпреки че не е официален празник, се отбелязва в почти цяла Германия. Исторически погледно празникът е религиозен и почита алтруизма и скромността като ценности. 

В днешно време на този ден немските улици са изпъстрени от шествия с хартиени фенери, а децата дори се забавляват като сами си правят свои. Малчуганите чакат нетърпеливо този ден. 

Често шествието се предхожда от актьор, облечен като римски войн, възседнал кон. След като то приключи, хората се събират да пеят песни, посветени на Св. Мартин, около голям огън, похапват сладкиши и пият греяно вино. 

Мнозина отбелязват деня с празнична трапеза, на която традиционно присъства печена патица или гъска. Консумацията на птицата на този ден се свързва със средновековна традиция за плащане на данъци като често те са били изплащани именно чрез патици или гъски. 

Холи или Фестивал на цветовете
18 август 2018

Фестивал на цветовете

Цветовете и веселото настроение на лятото си дават среща на Фестивала на цветовете в Берлин (Holi Festival Of Colours). Събитето пренася идеята на Свещения фестивал на цветовете в Индия и на 18-и август ще оцвети всички желаещи да се потопят в багрите на лятото. 

По даден сигнал всеки участник може да разпръсне във въздуха своя цвят прахообразна боя, за да се формира ферия от цветове, смях и летни емоции. 

Организаторите призовават посетителите да са облечени в бяло, за да се превърнат дрехите им в своеобразно платно за множество багри.

Коледа и Нова година

Коледните базари

Коледен базар Германия

Подарете си наистина вълшебни предколедни дни като посетите някои от многобройните коледни базари в Германия.

Базар, посветен на рождението на Христос, се организира почти във всеки немски град, а обстановката е повече от очарователна. Представете си множество коледни светлинки, аромат на греяно вино с пръчица канела и коледни бисквити. Празничната атмосфера се допълва от различни дървени играчки и стъклени украси за елха. Усещането е толкова магично, че почти няма да обърнете внимание на студа. 

Особено забележителни са коледните базари в Мюнхен, Берлин, Нурмберг, Щутгарт и Хайделберг.

Посрещане на Нова година край Бранденбургската врата
31 декември 2018

Ако си мечтаете за необикновено новогодишно празненство на открито, можете лесно да сбъднете тази мечта – със спектакъл от фойерверки край Бранденбургската врата. Празненството, разбира се, започва на 31-и декември и в него ще вземат участие музикални групи, диджеи. 

Както вече споменахме, гответе се и за зрелищен пиротехнически спектакъл в полунощ. То привлича стотици хиляди души всяка година. 

Входът за празненството е безплатен. Партито се случва на участък от около 2 км по улица „17-и юни”, между Бранденбургската врата и Колоната на победата.

Изберете вашето преживяване през 2018-та година

Подобни статии

Споделете!