/Пловдив – вдъхнови се за култура
Plovdiv

Пловдив – вдъхнови се за култура

Ако София е градът на възможностите, то Пловдив е градът на духа. Всеки, посещавал Града на тепетата, знае, че изборът на Пловдив за Европейска столица на културата 2019 е напълно основателен и никак не е случаен. Пловдив не е просто град, който да разгледаш, а място, което да усетиш.

Броени дни ни делят от официалното откриване на Европейската столица на културата и цялата палитра от събития, които предстоят – от музика и танци, през огнено шоу, театър, изложби, филми, проекти. Пространства и площади ще се изпълнят с изкуство и ще заразяват с вдъхновение.

Над 30-годишна инициатива

Преди да погледнем към акценти от програмата по случай откриването на Европейска столица на културата 2019 г. обаче, нека се спрем за мъничко на самата инициатива. Тя се провежда от 1985 г. и има за цел да покаже богатството и разнообразието на европейските култури като същевременно усили усещането на европейските граждани, че принадлежат към една обща култура.

За своите над 30 години идеята показва как културата допринася за развитието на градовете, как утвърждава авторитета на населените места в очите на собствените му граждани, как привлича туристи и играе съществена роля в местната икономика. Не на последно място в подготовката си за Европейската столица на културата много градове подобряват облика си, стават още по-красиви и с още по-засилен артистистичен дух.

Plovdiv Пловдив

6 години търпение

Кандидатстването за Европейска столица на културата се случва всъщност цели 6 години преди заветната година. Обикновено кандидатурите се подават от ресорното министерство на съответната страна. Четири години преди даден град да стане Европейска столица на културата, този факт бива оповестен и започва дълга работа по програмата и организацията на куп вълнуващи събития.

Естествено, европейските институции също имат немалка роля в цялата тази арт суматоха. Европейската комисия е натоварена със задачата да гарантира, че в целия процес на подготовка се съблюдават регламентираните на европейско ниво правила.

Две културни столици

Любопитен факт е, че заедно с любимия ни Пловдив Европейска столица на културата през тази година ще е и Матера, град в Южна Италия, обявен за място със световно значение от ЮНЕСКО.

изкуство балет

Дълъг арт уикенд

Но да се върнем към Пловдив. Само няколко дни ни делят от официалния старт на програмата, посветена на Европейската столица на културата. Събитията започват още от петък, 11-и януари и ще продължат до 13-и януари.

Естествено, бъдете готови цяла година да „прескачате” до Пловдив, защото предстоят вдъхновяващи арт инициативи, а броят им надвишава 500. Освен това културата ще е толкова много и под толкова разнообразни форми, че няма да се събере само в границите на града, а ще „прелее” и в близки населени места.

Кулминацията

Пищното начало или кулминацията на откриващия уикенд очакваме с нетърпене в събота, 12-и януари, на бул. „Цар Борис III Обединител“  с начало от 19 часа. Тогава на огромна сцена в центъра на града ще започне спектакълът „Ние сме всички цветове”. Той ще вплете в себе си музика и танц, светлини, ноти и ритми.

В представлението ще се включат повече от 1500 души, които освен изкуството си, ще предадат на публиката и посланието, избрано за мото на Европейската столица на културата – „Заедно”.

На сцената ще се качат Теодосий Спасов, жената с космически глас Валя Валканска, 200 кукери, ансамбъл „Тракия”, 20 гайдари и много други изпълнители. Музикално-танцовият спектакъл ще завърши с цветна феерия от фойерверки, които ще изрисуват пловдивското небе.

Огън и сенки

огън

По-късно същата вечер, в интервала между 21.00 и 21.30 часа в Цар Симеоновата градина мим-формация „ЖАР театър“ и Театър на огъня и сенките „Fireter“ ще представят ярък спектакъл, включващ ефекти с огън, театър, светлини, сенки и кокили. Разбира се, музиката ще е основен участник в представлението, така че не смятаме да го пропускаме.

Изкуство на свободата

По-рано в съботния ден по случай годишнината от падането на Берлинската стена ще бъде открита изложбата „Изкуство на свободата – от Берлинската стена до уличното изкуство”, която включва фрагменти от самата стена. Мястото, където може да бъде видяна, е площад „Стефан Стамболов”. Откриването е от 16 часа.

Петък не е за изпускане

изкуство

Интересни и разнообразни изложби ще бъдат открити още в петък. Можете да разгледате експозиции, посветени на пловдивския творец Кольо Карамфилов, на традиционни и съвременни музикални инструменти, както и произведения на автори от Дружеството на пловдивските художници.  Внимание заслужава и изложбата „Дим. Истории за тютюна”, в която ще бъдат представени фото, видео и аудио материали, разказващи за връзката на Града под тепетата с тютюна. В LUCKY Дом на киното всички ценители на визуалните изкуства могат да се насладят на наши награждавани филми, набрали заслужена популярност през последните години.

Много поводи за усмивки и вълнение ще имат и децата. За малчуганите също са предвидени внушителен брой интересни събития през целия уикенд.

За музикално-фестивално начало на уикенда от 20.00 в „Капана” ще звучат ноти, изпълнени от български музиканти.

Откривателски дух

В неделя, 13-и януари, можете да доставите истинска наслада на откривателя в себе си като посетите пътуващата изложба „Еврика” на „Музейко”. От 13-и януари до края на годината деца и възрастни могат да разберат любопитни факти за изобретяването на на телефона, рентгена, балона, задвижван от горещ въздух, и други полезни изобретения. Мястото е Музейният център за съвременна история към Регионалния исторически музей в Пловдив.

С танц и музика провокативната танго опера „Мария от Буенос Айрес” ще завладее душите ви също в неделя.  Спектакълът, в който се преплитат, стъпки, поезия, музика и библейска символика, е с начален час 19.00 в Дом на културата „Борис Христов”, но за него се изисква да имате предварително закупен билет.

Пълната програма на събитията вижте в официалната интернет страница на Европейската столица на културата 2019.

Вероятно тези от вас, които имат афинитет към културата и изкуствата, вече са си купили билет за Града под тепетата. Ако все още не сте, то побързайте, за да сте сигурни, че ще успеете да стигнете навреме за старта на грандиозната програма.

Подобни статии

Споделете!