/Октоберфест 2018 – културен феномен в Мюнхен

Октоберфест 2018 – културен феномен в Мюнхен

Ще бъде 22 септември, по обяд. Наоколо ще има хиляди, хиляди усмихнати и нетърпеливи хора. Няколко секунди преди 12 часа глъчката ще притихне. Кметът на Мюнхен ще замахне с чука и ще отвори първото буре с бира. После ще извика „O’zapft is!”, с което ще потвърди, че всичко е наред и че за 208-и път започва прочутият Октоберфест.

Така стартира голямата веселба в Мюнхен, а официалното начало се поставя в шатрата „Schottenhamel“. Ако искате да сте част от тази малка церемония, то трябва да отидете още към 9 сутринта, понеже местата свършват наистина бързо, нищо, че капацитетът на въпросната „шатра“ е 10 000 души…

От състезания с коне до бирен фестивал

Октоберфест не е просто 17-дневно наливане с бира, а истински културен феномен, а също и най-масовият народен празник в света. За първи път се случва на 17 октомври 1810 година, в чест на сватбата на Лудвиг Баварски и принцеса Терезия.

В първото си издание феста няма даже бира, а само състезания с коне. Въпреки това немците много харесват идеята и го провеждат отново и на следващата година, и на по-следващата… До 1819-а Октоберфест се организира ежегодно, като е финансиран с частни средства, после градът решава това да се превърне в традиция и поема осъществяването му.

В края на 19 век се появяват и първите халета, които и до днес се наричат „шатри“, макар и да са огромни конструкции с хиляди маси и пейки вътре и отвън. Наоколо има и какви ли не други забавления – увеселителния парк например се оказва предизвикателство и за най-смелите посетители със своите влакчета, въртележки и какво ли още не. В края на 19 век всичко се е изчерпвало със състезания по катерене на дървета и скачане с чувал, става ясно от архивите.

10 000 души в една шатра

Датите на феста варират – понякога започва още в средата на септември, друг път малко по-късно. Продължителността е по 17-18 дни. Големите шатри са 14 на брой. Те приличат на огромни халета, някои от тях имат и втори полуетаж, а отвътре са декорирани в традиционен стил, с удобни маси и пейки.

Почти всяка от големите шатри си има и своя „запазена марка“, нещо отличително. За да не скучаете – в някои ще ви предложат риба, в други вместо класическа баварска музика, дъни рок, в трети се лее и пенливо шампанско и изискани вина, вместо класическата бира.

В повечето от големите шатри се предлагат и други вкусотии, освен наденички, вурстчета и т.н. – с две думи, можете да се поглезите с каквито храни и напитки ви хрумне. Капацитета на тентите варира. Предлагат се обаче места и вътре и вън, като в по-големите надхвърля 7 000 души общо, най-голямата побира около 10 000 човека, в по-малките се събират около 3 000. Резервацията е силно препоръчитена (става през официалните сайтове на шатрите). Ако не направите такава, то трябва да разчитате на късмет и да сте от рано в шатрите, ако искате да хванете места.

През уикендите разбира се е най-натоварено, затова жителите на Мюнхен разумно предпочитат да се отдават на приятни часове с бира в ръка в делничните дни. Ако имате възможност – следвайте примера им.

Малките тенти пък са 21 и са подредени около големите. Капацитетът им варира от 60 до около 300-400 места, като отново може да си избирате вътре или вън да седнете. Те също не отстъпват на големите шатри по колорит и вярвате или не, в някои се сервират отбрани вегански и вегетариански блюда. В малките шатри се предлагат и десерти, в които смело можем да кажем, че ще се влюбите – пекат се, разбира се, на място, все по рецепти, предавани от поколение на поколение.


Програма на Октоберфест 2018

В първия ден се провежда и традиционни масов парад на пивоварите и собствениците на шатрите, който представлява пищно шествие с музика, платформи, танци. Традиционно парадът започва в 11 без 15, няма как да не го засечете из града… Стартира от Josephspitalstrasse в центъра на града, пълзи по Sonnen и Schwanthalerstrasse и до Октоберфест през Bavariaring.

Според тазгодишната програма, на следващия ден – 23 септември има още един парад. Той също е съставен от пищни костюми, много музика и танци и прекосява целия град. Стартът е в 10 сутринта.

В програмата са записани и т.нар. „семейни дни“, което означава, че има сериозни отстъпки в цените на някои от стоките и услугите, които се предлагат на Октоберфест.

25 септември, вторник, е такъв ден. До 19 часа можете да се поглезите на добри цени в овеселителния парк. В 10 сутринта на 29-и пък е традиционната за Октоберфест меса. Големият концерт с баварска музика е на следващия ден от 11. Следващия семеен ден е на втори октомври, а на 7-и пък е празничния салют с пушки на паметника на Бавария. През цялото останало време из щатрите ви чакат също много музика, танци, караоке, хиляди литри бира вкусно хапване.

Атракции и забавления

Организаторите на феста се опитват да се надскочат всяка година и постоянно измислят нови и нови неща, които да забавляват гостите и да подобряват комфорта. 

Октоберфест ще се разположи тази година на площ от 34,5 хектара. Допуснати са 545 фирми и търговци, наети за 13 000 души специално за феста.

В увеселителния парк пък има нови атракции. Еднa от тях е „Махалото на хаоса“, което представлява огромно съоръжение с две кабини, които се въртят навсякъде, по всевъзможен начин, така че следващия път, когато чуете думата „гравитация“ да ви се разтреперят краката… Другите две нови машини също предизвикват доста викане, охкане и виене на свят.


Тазгодишното издание на феста ще отправи и поглед към миналото.

„Алпенхаус“, в шатрата на музея, ви предлага да опитате вкусни сладки по стари рецепти от 19 век. “Museumsstandl” пък продават репродукции на исторически плакати “Октоберфест”. Голямо завръщане отбелязва „Веселият колодрум“, където след или пък преди няколко бири можете да покарате какви ли не странни и шантави колела.

Фестът може да е с богата история, но той по никакъв начин не отстъпва по модерност. Нова версия за Октоберфест 2018 на мобилното приложение Wiesn App вече е налична, като разработчиците са се погрижили да има още по-детайлни карти и повече информация за всичко интерсно на феста и в Мюнхен.

Чрез приложението можете да видите детайли относно какво ще откриете във всяка шатра, как да се придвижите с градския транспорт и бърз достъп до цялата необходима информация, която ще улесни престоя ви.

Часовете за сервиране на бира са строго разписани и има разлика между последното наливане и затваряне на вратите на шатрата.

  • В деня на откриването можете да поръчвате от 12:00 на обяд до 22:30.
  • През делничните дни – от 10:00 до 22:30.
  • През уикендите и на празниците часовете, в които барманите сипват са от 09:00 сутринта до 22:30.

12 от шатрите затварят врати в 00:30 часа, а “Käfers Wiesnschänke” и “Weinzelt”, остават отворени до 1.00 часа.

Цени и вход за Октоберфест 2018

Сред най-честите въпроси от страна на посетителите е „Плаща ли се вход?“. Отговорът е, не.

Посетителите могат да влизат и да се разхождат свободно из зоната на феста. Раниците (с размер над 20см x 15см x 10см) и обемните багажи обаче са забранение и проверките и охраната са наистина сериозни. 

Спазването на графика и тези няколко условия ще Ви позволи да прекарането чудесен уикенд или дълга седмица сред многобройните вкусове бира и атракции, които се предлагат от Октоберфест 2018.


Подобни статии

Споделете!