/Мюнхен – градът на бирата и коледните базари
бира

Мюнхен – градът на бирата и коледните базари

Ако ароматът на греяното вино, вурстчетата на скара и сладките с мед и канела, ви носят усещане за щастие, тази зима си подарете удоволствието от разходка в Мюнхен. Освен това пътуването през зимата е и един от начините за видите страхотни места и да ви излезе евтино. В случай, че целите да сведете до минимум разходите си, вижте и другите хитринки.

Независимо дали сте от туристите, които планират пътуването си до последния детайл или предпочитате да решите спонтанно и просто да си купите билет, тази дестинация със сигурност си заслужава.

Макар времето на коледните базари да отмина,  ако сте решили да посетите Мюнхен след Коледа, то със сигурност има много причини да чакате с нетърпение пътуването си. Градът наистина е очарователен и предлага разнообразие от места, които да откриете за себе си, независимо дали сте ценител на природата, културата или архитектурата.

Мюнхен
Зимна красота 

Новото кметство

В северната част на известния Marienplatz ще видите внушителна неоготическа сграда, известна като Новото кметство. Определено няма да ви е трудно да я забележите, висока е около 100 метра.

На върха на кулата има площадка за наблюдение на града. До нея се стига с асансьор. Решите ли да се качите до там, можете да се полюбувате на една отнай-невероятните гледки към града, а в далечината при хубаво време, можете да наблюдавате дори величествените Алпи. На красиво изрисувания таван на кметството пък ще откриете датиращ от 1867 година традиционен за Мюнхен ресторант.

Един от най-известните пазари

Пазарите са неизменна част от населените места, но в някои градове пазарите са особено известни. Такъв е случаят с Großmarkthalle.

Когато търговията с храни в Мюнхен се разрастнала дотолкова, че площадът Marienplatz да стане твърде малък, за да побере пазара, цар Максимилиан I разпоредил той да се премести в югоизточна посока.

През 1932 г. пазарът изгорял, но десетилеия по-късно бил  възстановен и през 2005 г. отворил отново врати.

Днес тук има място, където се продава месо, има зала за риба, павилиончета с дъхав хляб и изкусителни сладкарски изделия, и, разбира се, плодове и зеленчуци.

Замъкът Нимфенбург

Едно от най-известните места вграда е паркът и замъкът с името Нимфенбург. Замъкът на нимфите, както е популярен той, е построен като лятна резиденция по случай дългоочакваното раждане на наследника на трона Макс Емануил.

Това е един от най-внушителните замъци в Европа и определено си струва да го посетите. Връзката му с нимфите идва от факта, че през 17. век на неговото място е било изградено т.н. селище на нимфите – вила с градина край нея.

Замъкът ще ви впечатли с лукс и изящество. Тук можете да разгледате различни галерии, да се насладите на интериор, запазен от много десетилетия, и богати орнаменти по стените и полилеите.

Между октомври и март дворецът работи в часовия интервал между 9 и 16 часа, а през по-топлите месеци работното време е до 18 часа. В територията на двореца са разположени още няколко по-малки резиденции и няколко музея, сред които Музеят за човека и хората, Музеят на порцелана и музей с каляски и шейни.

В случай, че пътуването ви до Мюнхен е през пролетта или лятото, не пропускайте да се разходите в просторния парк, да се полюбувате на прекрасни статуи, фонтани и езера.

От октомври до края на март комбинираният билет за вход е доста по-евтин от обикновено – 8.5€, тъй като по-голямата част от парковите площи са затворени.

Катедралата “Нашата дама”

Катедралата трудно остава незабелязана

Говорейки за символи награда, няма как да пропуснем и готическата катедрала, чието име в преводозначава „Катедралата на нашата скъпа дама”. Намира се в старата част на града,недалеч от Marienplatz.

Строителството й е започнало още през 1468 г. По време наВтората световна война въздушни атаки й нанасят сериозни поражения. Възстановяването й отнело време и било извършено на няколко етапа. Освен с дългата си исторя, катедралата се отличава и с червения си покрив.

Ако жадувате за красива панорамна гледка от високо, можете да се качите до върха на южната кула. При ясно време можете да се полюбувате дори на гледка към Алпите.

Немският музей

Eдин от най-впечатляващите музеи в Мюнхен е Немският музей (Deutsches Museum), където са събрани шедьорви на технологиите и науката. Тук ще намерите над 30 тематични изложби, разположени на над 25 хил. кв. метра площ.

В музея ще видите интересни експозиции, независимо дали се интересувате от музика, нови технологии, метали, производство на стъкло, керамика или технически играчки.

Част от темите, застъпени в музея, са природни науки, материали и енергия, комуникации (компютри, математика, радио, микроелектроника), хуманитарни науки (като геодезия, фармацевтика) и околна среда, транспорт.

Има и специално пространство, посветено на децата, където са разположени разнообразни съоръжения, създадени с цел да развиват уменията на малчуганите и да ги забавляват. Организират се и различни работилници. Детското пространство е подходящо за деца между 3 и 8 г.

Музеят работи между 9 сутринта и 5 следобед и е затворен само осем дни годишно – покрай Коледа и Нова година, на 1-и ноември, на 1-и май, 30-и март, 27-и юни, 13-и февруари.

Таксата за вход за възрастни е 12 евро, а за деца и учащи – 4 евро.

От музея уточняват, че ако искате да разгледате всички експозиции, ще трябва да навъртите около 9 км.

Зоопаркът от 1911 г.

Видовото разнообразие в зоопарка е огромно

Ако са ви любопитни животните, вероятно зоопаркът Хелабрун ще ви хареса. Той има особено дълга история, която датира още от 1911 г., а идеята за създаването му е още от 1905 г. По време на Втората световна война затваря врати, но за кратко, още 1945 г. подновява дейността си.

Зоопаркът е един от най-големите в Европа и в него можете да видите жирафи, пингвини, слонове, носорози, различни видове маймуни, включително шимпанзета, и полярни мечки. През годините са изграждани отделни пространства за обитание от различните видове.

Последната придобивка на зоопарка от края на юли 2018 г. е специално изградено селище с образователна цел. В него посетителите имат възможността да научат повече за местните видове, за застрашените такива, в него любознателните ще научат и много интересни факти за дивите животни.

На територията на зоологическата градина се провеждат атрактивни демонстрации, в които екипът на зоопарка показва забележителите способности на животните. Получава се весело представление. Можете да наблюдавате и как служителите хранят обитателите на зоопарка.

Входът за възрастни е 15 евро, а за деца между 4 и 14 г. – 6 евро. Работното време е от 9 до 5 през студените месеци, а от април до края на октомври – до 6 часа. Няма почивни дни, единствено на Коледа и на 31-и януари работното време е с един час по-кратко.

Светът на BMW

Центърът е особено вълнуващ за почитателите на марката

Почитателите на автомобилите трябва задължително да отделят време от престоя си в Мюнхен, за да посетят Света на BMW – изложбен център, който се намира в близост до завода на марката.

Тук можете да видите производствения процес на любимите на мнозина автобомили, да се потопите в историята на марката (създаден е музей на BMW), както и да научите за иновациите, които автомобилният гигант въвежда.

Билетът за музея, който включва вход както за постоянните, такаи за временните експозиции, струва 10 евро и е валиден 5 часа след валидирането му.  От BMW предлагат и детски програми за своите невръстни почитатели. Имайте предвид обаче, че деца под 14 г. задължително трябва да имат придружител.

Сградата на Света на BMW ще ви впечатли с изключителния си дизайн, сякаш дошъл от бъдещето. Покривът й е във формата на облак с площ 16 хил. квадратни метра. Построяването й е „погълнало” 4 хил. тона стомана.

Тук са а представени различните брандове на групата – BMW, MINI и Rolls-Royce.

Съвременно изкуство

Ако сте сред хората, на които изкуството им носи особено удоволствие, вероятно не бихте искали да пропуснете да посетите Pinakothek der Moderne – огромен музей, посветен на съвременното изкуство.

 На площ от 12 хил. квадратни метра са разположени 4 различни колекции, представящи вдъхновение на автори в периода от 20.век до момента. Тук са събрани колекциите на Музея на архитектурата към Техническия университет в Мюнхен, на Музея на дизайна, на модерното изкуство и на графиката. Това е един от най-големите музеи за модерно и съвременно изкуство в Европа.

Архитектурата на сградата сама по себе си е една от основните причини зданието да се превърне в Музей на съвременното изкуство. Тук си заслужава и да отдадем заслужено на архитекта  – Стефан Бронфелс.

Внушителният стъклен купол е мястото, откъдето най-често започват арт обиколките.

Освен постоянните експонати, тук има и временни изложби, но общият брой на творбите, които можете да видите, надхвърля 20 хиляди.

Почивният ден на галерията е понеделник. Входът е 10 евро, но ако отидете в неделя, ще ви таксуват само едно евро.

Бирарията символ на Мюнхен

По време на Октоберфест

Неслучайно един от символите на Мюнхен е бирата. Никак не е случаен и фактът, че именно този град домакинства всяка година прочутият Октоберфест, който се е превърнал във визитна картичка за Мюнхен. От повече от четири века продължава традицията в прочутата в града пивоварна  Hofbräu. Към нея е създадена и бирария.

Пивоварната е основана в далечната 1598 година от херцог Уилям V. Причината за създаването й е повече от любопитна – да може да снабдява съда с досатъчни количества качествено пиво.

За известността и успешното развитие на пивоварната до голяма степен допринесъл и Законът за чистота на бирата от 1516 г. Законът  повелява, че напитката трябва да се произвежда само от естествени съставки, а именно ечемик, хмел, вода и мая.

Любопитното е, че именно бирата е спасила Мюнхен от разрушение, след като шведският крал Густавус Адолфус приел 600 хиляди барела с бира, за да пощади Мюнхен.

Бирата е на почит 

Днес прочутата в цял свят и превърнала се в една от най-известните пивоварни е собственост на провинция Бавария и изнася пиво за повече от 30 държави. Мюнхенската бира дори „прелита” океана и стига до Канада.

 За всички, които искат да я посетят –  Hofbräu работи 365 дни в годината от девет сутринта до полунощ.

Езеро в града

Мюнхен освен с емблематични сгради, може да се похвали и с няколко езера в рамките на самия град. Едно от тях и най-голямото е Feldmochinger. Разположено е на почти 166 квадратни метра.

Езерото е едно от любимите места за почивка на много от жителите на града. Наоколо са обособени пясъчници за игра на децата, волейболни игрища, маси за тенис и дори зона за нудисти. Има заведение, където да похапнете, както душове, където да се освежите, ако сте се къпали във водата.

Английската градина

Мюнхен

В случай, че търсите приятно и зелено пространство за разходка, най-добрият съвет, който можем да ви дадем, е да отидете до Английската градина.

„Пространство” наистина е ключово понятие за нея, тъй като градината е един от най-големите градски паркове в света. Площта й е цели 900 акра.

Английската градина носи това название, тъй като е изградена в типичен английски стил. Намира се край река Изар.

Тук определено няма да ви е скучно, без значение дали искате просто да се разходите, да потренирате или да седнете в приятна обстановка да изпиете халба бира.

Спортно настроените жители и посетители на Мюнхен, които тичат или карат велосипеди, могат да тренират по мрежа от пътеки с обща дължина 78 км. Изградени са и игрища за различен вид спортове.

Тук се намира и една от най-големите в Мюнхен бирени градини с цели 7 хиляди места и е силно предпочитана от всички, които се определят като почитатели на пивото.

В тази градина ще откриете и японска чаена къща. Създадена е на изкуствен остров през 1972 г. Тук често се провеждат чаени церемонии, но дори да не станете свидетел на такава, със сигурност можете да се насладите на чаша ароматен чай.

Коледна история

Тъй като започнахме с коледните базари, нека ви разкажем и за тях. Мнозина избират да посетят Мюнхен именно в периода между края на ноември и Бъдни вечер. И това не е случайно. Базарите се превръщат в символ на града през студения сезон.

Смята се, че коледният  Christkindlmarkt базар в Мюнхен е най-старият подобен базар в града. Той е наследник на т.нар. „Пазари на Свети Никола”, датиращи още от 14-и век. Първите официални сведения за такъв пазар са от 1642 г. Пазарите на Свети Никола са преименувани на Коледни базари през 1806 г., когато първоначалното място на пазара било сменено.

На базара, който към днешна дата се организира на Marienplatz, освен да се стоплите с чаша ароматно греяно вино и да похапнете вкусотии, можете да се насладите на прекрасни изпълнения на коледни песни, да си купите коледни ангелчета и да се заредите с невероятно настроение.

За децата има работилници за изработка на коледни картички и коледни свещи, както и куклен театър.

Подобни статии

Споделете!