/Как да отидем на почивка в Европа с малко пари
Турист с кръстосани крака почиващ на хълм гледащ към езеро

Как да отидем на почивка в Европа с малко пари

Европа е красива и изключително интересна и разнообразна дестинация. Едно от най-големите й предимства са малките разстояния между различните държави. В рамките на няколко часа може да преминете от Готическа и Барокова архитектура, през Ренесансова и стигнете чак до Модернизма, който може да се види днес в Германия.

Голямото разнообразие от култури, традиции, храни и каквото още се сетите привличат туристи от цял свят.

Но за цялата красота и разнообразие, често бюджета е основната причина да не можем да се насладим и изследваме този невероятен континент. Следвайте няколко лесни съвета, които ще ви позволят да видите красотите на Европа без да се налага да чупите касичката на детето.

 

Пътувайте извън туристическия сезон


Лято, отпуска, време за почивка, за пътуване, за измъкване от сивото ежедневие. Звучи страхотно. Обаче това е и най-неподходящото време за пътуване ако целта ви е да спестите пари.

Всичко е резервирано, атракциите са препълнени с хора, а местните бизнеси са увеличили подобаващо цените си.

Слабият сезон за туристи е от месец Октомври до месец Април. Ако планирате почивката си в този период, не само ще спестите пари, но и може да видите възможно най-добрата и приветлива страна на града. В зависимост от дестинацията, някои градове са най-красиви точно през Есента и Пролетта.

 

Посетете Информационен център за туристи

 

Привидно безполезните центрове за информация всъщност могат да ви спестят значително количество пари. Там може да получите карта/пътеводител, да научите за безплатни събития, актуални промоции и интересни места за посещение.

Служителите там също така ще ви упътят и за възможно най-добрите методи за придвижване с градския транспорт или за паркиране на кола.

 

Използвайте  “Туристически пропуск”


Милиони туристи от цял свят посещават Европа всяка година. Повечето от тях не си хвърлят парите по пет звездни хотели, а търсят възможно най-доброто преживяване което да се вписва в бюджета им. За щастие, много градове и бизнеси са измислили удобен и полезен метод, който позволява човек да изпита максимума от един град без да се налага да изтегли заем от банката.  

Нека вземем за пример Берлин. Градът е пълен с забележителности, които си заслужава да се видят. От стандартните атракции като Бранденбургската врата, Райхстага и Телевизионната кула, до уникални и нестандартни забележителности. Посетителите на града искат да видят възможно най-много от тях, но това може да се окаже тежко за джоба.

Добрата новина е идва под формата на Berlin Pass. Тази карта ви дава достъп до над 60 различни музеи, галерии, обиколки и атракции. След еднократно заплащане, може да посетите напълно безплатно колкото забележителности искате… или за колкото ви издържат краката.

 

Картите са издават за два или три дни, в зависимост колко атракции искате да обиколите. Хванете туристическия автобус и обиколете музея на Мадам Тюсо, Аквадома, Египетския музей, музея на Древния Свят и Берлинската катедрала.

 

След хубав сън, на другата сутрин излезте на разходка с лодка, след това да хапнете в някоя сладкарница и накрая завършете деня като заведете семейството си в Леголенд.

Подобна карта в Париж е дори още по-изкушаваща. Тя ви дава безплатен достъп до:

 • Лувъра
 • Дворецът Версай
 • Пантеона
 • Катедралата Нотр Дам
 • Операта
 • Музеят на Дали
 • Музей д’Орсе
 • Обиколка и тестване във винарна

Както и много други атракции и забележителности.

 

Към нея също така е включен и неограничен и безплатен достъп до метро, автобуси, влакове и трамваи.

 

Но най-ценното качество на Парижката карта не се крие в безплатния вход или транспорт. При закупуване, картата ви дава възможност директно да влезете в тези забележителности без да се налага да чакате часове на опашка.

 

Така ще може да видите много повече от града, на значително по-ниска цена и без загуба на нерви от дългото чакане по опашки.

 

Потърсете безплатни атракции


Невероятно е как отделянето на малко време за търсене на информация може не само да ни спести много пари, но и да ни покаже начини уникални атракции за които обикновено не бихме разбрали. Отново ще дадем пример с Берлин.

 

Ако картите за намаления са извън бюджета ви, не се отчайвайте. Може да посетите следните забележителности напълно безплатно. (някои от тях са безплатни в определен ден/час)

 • Музея Гугенхайм
 • Мемориал на Берлинската стена
 • Музея на Нечуваните неща
 • Музей на Захарта
 • Академия на изкуствата (Pariser Platz)
 • Академия на изкуствата (Hanseatenweg)
 • Обиколка с гид “Алтернативен Берлин”
 • Разходка до върха на Райхстаг
 • Караоке в Мауерпарк

Спокойно може да запълните два дни в обикаляне на напълно безплатни и в същото време интересни забележителности.

Възползвайте се от градския транспорт

 


Модерен, бърз, удобен, евтин – градския транспорт в Европа не само е на изключително високо ниво, но и ще ви помогне да спестите от разходи за паркиране, гориво и наем на кола.

Тук голяма помощ оказват еднодневните карти за градския транспорт. Три пътувания обикновено излизат по-скъпо от карта за един ден. А ако престоят ви е по-дълъг, картите за няколко дни ви позволяват да спестите още повече пари.

Приятна и здравословна алтернатива на градския транспорт е наема на колело. Разгледайте някоя забележителност, после се спуснете в някой парк или излезте извън границите на града и релаксирайте в спокойна атмосфера сред природата.

 

Намерете изгодно място за отсядане


                            Хостел в Хамбург
На почивка едва ли ще искате да прекарате цялото време затворени в една стая гледайки телевизора. Затова и няма смисъл да хвърляте голяма част от бюджета си за скъпа стая, в която стои едно легло.

Най-евтиния вариант е да отседнете в хостел.

Хостелите понякога се славят с не толкова добра репутация на евтини и мръсни места за престой. В действителност, това не е вярно за голяма част от тях.

В днешни дни е изключително лесно да се провери качеството на престой в хотел или хостел. В интернет е пълно със снимки, видеота, ревюта от предишни посетители, дори и 360 градусови панорамни снимки, които ви позволяват да се разходите из коридорите и стаите директно от комфорта на вашия дом.

Въпреки това, имайте предвид, че в хостелите отсядат предимно млади хора, а един от най-евтините и достъпни варианти е да нощуват няколко човека в едно общо помещение.

Ако социализирането с млади хора не е по-ваш вкус, следващата най-добра опция е Airbnb. Сайтът и мобилното приложение позволяват на местни жители да отдават собствените си апартаменти, стаи, както и студиа под наем на туристи.

Услугата се е развила до такава степен, че някои местни жители предлагат по-добри условия от доста хотели.

Всеки апартамент и хост има снимки, детайлно описание, карта с близките забележителности, както и ревюта от гости. Цените обикновено са по-ниски от тези на хотелите, а някои хостове ще ви предложат да разгледате интересна забележителност или ще ви препоръчат някое уютно ресторантче, където може да се насладите на невероятна храна на цена за местни, не за туристи.

 

Отседнете далеч от центъра

Ако гледаме само картата, в центъра на повечето градове винаги е най-удобно. Но там също така е и най-скъпо. Цените за нощувка и храна понякога са с двойна, дори тройна разлика.

Отседнете в по-спокойна част на града и се възползвайте от картите за градски транспорт. Така ще може да се насладите на същите забележителности и преживявания, но на значително по-ниска цена.

 

Места за хапване

Най-добрия начин да опитате максимално много от местната кухня е да разпитате хоста на апартамента или потърсете в интернет къде местните жители обичат да хапват.

Пицата в Италия е невероятно вкусна независимо дали струва 5 или 20 евро. И това не е хипотетичен пример. Пицариите предлагащи споменатите пици са реални и се намират на две пресечки една от друга.

 

Street food

Друга алтернатива е да пробвате street food или така наречените заведения за бързо хранене. В България те често са синоним на вредна и тежка храна, но определено не важи за всеки град в Европа.

Така изглежда един бъргър на нормална цена от подобно заведение в Берлин.


@berlinfoodstories.com

А това е пица на парче в Италия.

Спазването на тези съвети е най-лесния начин да пътувате и изпитате Европа. Не чакайте перфектния момент, защото той никога няма да дойде.

Запазете вашия автобусен билет за Европа днес и създайте невероятни спомени, които ще останат с вас цял живот.

 

Подобни статии

Споделете!