/Как да извлечете максимума от вашата почивка

Как да извлечете максимума от вашата почивка

 1. Комуникирайте с местните жители.Най-добрият начин да получите истинско усещане за едно място е чрез това да чуете историята на хората, които живеят там. Слушайте тези, които искат да споделят истории с вас и да задавайте все повече въпроси, колкото можете.

  Направете усилие да говорите с хората около вас. Да имате приятели из цял свят е безценно и е винаги хубаво да се чуе различната перспектива  от хората, които живеят на това място.

 2.  Ползвайте обществения транспорт.Обществения транспорт в Централна и Западна Европа е много добре развит. Ако си вземете еднодневна или тридневна карта, всъщност излиза и много евтин.

  Обикалянето пеша е хубава и полезна дейност, но не винаги можем да обиколим всички интересни места. Особено когато те са разположени да голямо разстояние едно от друго, а навън е 35 градусова жега.

  С минимално планиране, можете да разгледате много повече забележителности в рамките на един ден, без това да похарчите много пари или да страдате от мускулна треска на следващия ден.

 3. Хапвайте, където местните жители обичат.Едно нещо, което винаги е важно хората да правят, когато пътуват e да се движат далеч от туристическите горещи точки, когато става въпрос за храна.

  Например, ако сте в Париж, не правете грешката да се храните близо до Айфеловата кула или в центъра на града, като това не само, че са най-скъпите ресторанти, но и най-малко автентични сред местните.

  Хората от Париж не хапват там, защото това са места основно за туристите. Попитайте местни да споделят за любимите си места (там са обикновено местата,на които ще намерите най-вкусната храна, така или иначе).

 4.  Поемете по пътя, по който по-малко се пътува.Да следвате всички забележителности и гидове е добра идея, да, но най-добрата част за пътуване е винаги свързано с неочакваните пътешествия.

  Знаем, че не винаги  искате да се върнете у дома със същата история, която всички разказват.

  Направете нещо, което не е написано в пътеводител. Загубете се. Изследвайте и проучвайте! Позволете си да стъпите малко извън комфортната си зона.

 5.  Забравете за сувенирите.Традиционните сувенири са загуба на пари и пространство в багажа Ви (освен ако не са за баба, която няма търпение да получи поредния магнит и да го окачи на хладилника).

  Пътуването е добра възможност да се намерят продукти с настроение и уникалност. Няма нищо специално в един ключодържател във формата на Айфеловата кула и вие със сигурност не сте единственият, който ще се върне у дома с няколко бройки.

  Поразходете се по пазарите и местните магазини за да си намерите нещо наистина ценно и интересно. Нещо, което улавя и пресъздава духа на мястото, което сте посетили.

  Подобен подарък би бил много по-ценен и стойностен, а разходката докато го намерите си е цяло мини приключение и интересна история за разказване.

 6.  Запознайте се с езика. Не е задължително, но научаването на няколко основни думи е изключително полезно. Така ако се загубите, лесно може да попитате “Къде се намира хотела?” или дадена забележителност.

  Местните жители оценяват този жест и най-вероятно биха били още по-склонни да Ви помогнат в случай, че се изгубите или търсите интересно място за хапване.

  Ако пък разчитате на телефона да Ви навигира, тогава запознаването с езика може да отключи врати към нови приятелства и интересни приключения.

 7. Отидете в McDonalds.Повече от странно предложение, така е! Но е предложение, което наистина може да Ви изненада.

  McDonalds има персонализирано за страната. Така например във Филипините има McRice – кифли с лепкав ориз, в Индия има МакКъри, в Гърция има McPita, и в Израел има McKebab!

 8. Станете рано!

  Ранно ставане обикновено не се асоциира с почивка. Все пак всеки иска да се наспи, а не да се чувства все едно се приготвя за работа.

  Ставането рано сутрин обаче има една прекрасна страна, която често остава пренебрегната. Тогава улиците са значително по-празни, а сядането за ароматно кафе и вкусна закуска в китно кафене е уникално преживяване.

  Също така, забележителностите не са препълнени с туристи и няма дълго чакане по опашки и шумотевица.

  А светлината…. светлината рано сутрин е чудесна за да направите перфектни снимки, с които после може да се похвалите.

 9. Загубете се.Изключетете GPS-а, оставете телефона в джоба, а картата в хотелската стая и се потопете в атмосферата на града. Нарушете рутината, която следват повечето туристи посетили нова дестинация.

  Разходете се, седнете в скрито кафене сгушено в някое малка уличка, хапнете вкусна храна от ресторант посещаван предимно от жителите на града, загубете се, заговорете се с местните хора как да стигнете обратно до хотела. Дори да не говорите местния език, с произнасяне на името на хотела и малко креативност с ръкомахане, ще може да се ориентирате.

  Възможностите са много, а ситуациите, в които можете да попаднете и изградите запомнящи се за цял живот моменти са безценни.

 10. Избягвайте най-честите грешки, които правят туристите.

Подобни статии

Споделете!