/Изживей София

Изживей София

Когато избираме дестинация за пътуване, често мислите ни се впускат директно отвъд границите на страната. Да, прекрасно е да опознаваш нови страни и култури, но всъщност има невероятни местенца, които можем да открием и без да минаваме границата. И столицата ни е едно от тях.

Отвъд трафика и забързания ход на делника градът има много любопитни истории, които може да ни разкаже и предлага прекрасни условия за туризъм, независимо дали сте любители на музеи, култура и архитектура или по-скоро гледате колкото се може по-бързо да излезете от градската среда и да се потопите в прегръдката на природата.

Ако Вашето време за потапяне в атмосферата е вечер – то София отново е добър избор, защото тогава светлините обливат улици и сгради и ги превръщат в картини. А и вечер столицата е притихнала, диша леко и спокойно… освен ако не решите, че искате да се впуснете в нощния живот. В баровете той кипи с пълна сила.

На планина в София

Ако сте любители на планините и чувайки името на столицата, дори не Ви и минава през ума да я асоциирате с преход – доста сте сбъркали. Все пак София е една от малкото европейски столици, които се гореят с непосредствен достъп до планина, при това висока.

Витоша е природният оазис на града и предлага както леки маршрути за приятна и ненатоварваща разходка, така и немалко пътеки, по които и най-тренираният планинар може стабилно да се измори. Ако направо Ви сърбят краката за наистина сериозен преход – можете да поемете към най-високият връх на Витоша – Черни връх, от квартал „Симеоново”, от „Княжево” или от село Железница, например. Имайте предвид обаче, че при добро темпо Ви чака около 8 часа ходене (отиване и връщане общо).

Място и за лежерна разходка с децата

Вероятно повечето от Вас са чували за „Алеко” – приятна хижа, която можете да използвате като отправна точка към Черни връх. Всъщност, ако не сте запален турист или сте с малки деца, можете просто да вземете лифта до  хижата, да изпиете едно кафе на чист въздух, да похапнете супа или традиционния боб с наденица. Зимата тук е прекрасно място, на което децата Ви да се порадват на снега и забавления с шейни, а лятото да пускат хвърчила и да лудеят на воля.

Възможност за кратки преходи

Ако решите да се раздвижите, можете да поемете към Черни връх, от „Алеко” разстоянието е около час и половина-два, според темпото Ви. Пред хижата има чешма със студена планинска вода, така че не се налага да носите от града големи количества. Добрата новина е, че стигнете ли до върха, може да се приютите в уютна чайна, да изпиете чаша чай от планински билки или дори да похапнете палачинка с шоколад.

Подходящи варианти за добра разходка, ако разполагате с 3-4 часа, са и пътеките от квартал „Бояна” към Боянския водопад, който е наистина очарователен през всичките сезони, или до Боянското езеро.

В сърцето на столицата

В случай, че планинските начинания никак не са по вкуса Ви и предпочитате да си останете в цивилизацията, София има много какво да Ви предложи, при това без да се налага да обикаляте, докато краката Ви държат. Макар градът да е голям, основните туристически места в централната част са разположени доста компактно.

Можете да стартирате обиколката си от невероятните сгради, превърнали се в емблеми на столицата – храм-паметникът „Александър Невски” и Ректоратът на Софийския университет. Има метростанция до там, носи името на университета, както и наистина много варианти да стигнете с наземен транспорт от почти всяка точка на града.

Софийският университет

Любопитно е, че Софийският университет „Св. Климент Охридски” е първото висше училище в България. Лекциите в него започват около десетилетие след Освобождението – на 1-и октомври 1888. Първоначално студентите в него са били само 43 – мъже, а дисциплините, по които е имало обучение, били история, славянска фиология, философия и педагогика. Тези специалности все още се изучават в Ректората на СУ, заедно с право, география и фиологии.

Първоначално Ректоратът не е бил със сегашната си архитектура. Северното и Южното крило са строени допълнително.  

Днес факултетите наброяват 16, а малко известен факт остава, че в Ректората може да бъде видян мамут. Разбира се, става дума за реставриран скелет на импозантното животно, чиито размери достигат 7 метра дължина и 4,2 метра височина. Ще го откриете в Северното крило, на 5-ия етаж. Той гордо „охранява” Музея по палеонтология и исторична геология.

Катедралата „Свети Александър Невски”

Храм-паметникът „Свети Александър Невски” е на само няколко минути пешеходно разстояние от Софийския университет. Невероятната сграда на катедралата впечатлява както с архитектурата, така и с размерите си, не на последно място и с позлатения си купол. Въпреки мащаба си, тя е построена само за 8 години и още през 1955 г. е обявена за паметник на културата с национално значение. Вътре има музей, в който се съхраняват някои от най-ценните средновековни икони на Националната художествена галерия. Храмът е събрал и творчеството на над 50 творци.

Бит и изкуство

София

 Ако повървите малко по жълтите павета, минете покрай паметника „Цар Освободител” и Народното събрание и продължите в посока обратна на университета, ще стигнете до красива сграда с жълта фасада от дясната страна на улицата.

Днес в нея се помещават Националният етнографски музей и Националната художествена галерия, които имат изключително интересни както постоянни, така и гостуващи експозиции. Някога сградата е била резиденция на княз Александър Батемберг, исторически сведения сочат, десетилетия преди това на същото място е бил конакът, където Левски е осъден на смърт.

Народният театър и градинката

Като пресечете жълтите павета, ще се озовете в приятно паркче, известна сред жителите на столицата като Градинката на Народния театър. Тук можете спокойно да изпиете чаша кафе, за децата има детска площадка, през топлите месеци е пълно с цветя цветя, а покрай Коледа се организира коледен базар. Мястото около Народния театър привлича голям брой младежи и улични музиканти и обстановката е подчертано артистична.

Фонтанът пред театъра допринася за цялостния живот на мястото, а сградата на театъра сама по себе си е произведение на изкуството. Проектът за нея е на австрийски архитекти  – Фелнер и Хелмер, а театърът е завършен през 1907 година. На фасадата е изобразен бог Аполон в компанията на Музите на изкуствата. Театърът носи името на Патриарха на българската литература Иван Вазов и сградата е емблематична не само за София, но и за България. Ако имате възможност, непременно посетете някоя от постановките, които се играят тук. Освен на театралното изкуство, ще се насладите и на сградата отвътре.

В случай, че имате нужда от още изкуство, разгледайте и Софийската градска художествена галерия, буквално на метри от театъра. Там често гостуват експозиции на световноизвестни имена.

Света София

Ако се върнете отново на прословутите жълти павета и повървите напред, ще стигнете сградата на Президентството – от лявата страна на тротоара, и на Министерски съвет – от дясно. Точно срещу Вас ще е статуята „Света София”. Изобразява млада жена, която държи лавров венец в едната си ръка, а на другата й ръка е кацнала сова – символ на мъдростта. Всъщност вероятно мнозина от Вас знаят, че името на столицата ни означава „мъдрост”. Скулптурата е висока 26 метра, а неин автор е прочутият български скулптор Георги Чапкънов.

Триъгълника на толерантността

Интересен факт е, че докато се любувате на статуята, всъщност попадате в своеобразен „триъгълник на толерантността”. Това е пространството, което формират мислените линии, свързващи три храма на три различни религии – източноправославният „Света Неделя”, джамията Баня Баши, за която има сведения, че датира от 16. век, и синагога от 1909 г.   

 

На пазар по „Витошка”

Докато сте с лице към „Света София”, тръгнете наляво покрай „Света Неделя” и продължите право напред, ще минете покрай Съдебната палата – лесно разпознаваема сграда по лъвовете, разположени от двете й страни.

Пресечете ли кръстовището със светофара, вече сте на улицата, известна като „Витошка”. Това е неособено дълъг пешеходен участък с изобилие от магазини, кафенета и ресторанчета. Независимо по кое време на денонощието минете по „Витошка”, там винаги има хора. Животът не спира да кипи – хора, бързащи за работа сутрин, туристи и майки с деца през деня, младежи – вечерта.

НДК

 

Като стигнете до края на „Витошка” и пресечете, ще видите друга емблема на столицата – Националният дворец на културата (НДК). Интересното е, че в него е вложена повече стомана, отколкото в изграждането на Айфеловата кула – около 10 хил. тона. Строежът на сградата е отнел само 3 години. Бронзовата фигура на фасадата също е дело на Георги Чапкънов.

Освен много концерти и фестивали, в НДК се провеждат още изложения, конференции и изложби, а в сградата има кино, литературен клуб, арт барове и театър.  

 След продължителни и доста спорни ремонти пространството около НДК наистина вече изглежда много красиво – фонтани, цветни градини, пейки и чешмички с питейна вода осигуряват идеални условия да седнете да си починете от разходката, да си почетете или да изпиете нещо освежаващо в заведенията наоколо.

Минералната вода

Покрай забележителностите и многобройните възможности за развлечения в София, малко известен и доста пренебрегван остава фактът, че столицата ни е благословена с над 40 минерални извора на територията си. Ако се вгледате в герба на града, ще откриете, че минералната вода фигурира дори в него.

Жители и гости на София имат възможност да си налеят лековита топлоизвираща вода абсолютно безплатно от чешмите, разположени срещу градските хали. Отивайки към чешмите, няма как да не забележите пъстрата сграда, носеща много история в себе си. Някога това е било обществена баня. Днес зданието има друго предназначение – в него се помещава Музеят за история на София.

Боянската църква

Една от гордостите на столицата е и църквата „Св. Никола и св. Пантелеймон”, включена в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство още през 1979 г. Църквата е уникална заради своите средновековни стенописи. Изследователите са успели да различат няколко етапа на строителство като най-ранният датира от 10.век.

До 1954 г. храмът е бил функциониращ. В средата на 20.век е започнала реставрация, която успява да завърши през 2006 г., благодарение на средствата, събрани чрез дарителска акция.  Църквата се намира се в квартал „Бояна”, затова е станала известна като Боянската църква. Околността й е с много дървета, тихо и спокойно е и е много подходящо за разходка.

Нощният живот

Ако сте от хората, които предпочитат да се потопят в баровете и в „същинския живот” на мястото, в което се намират, вместо да обикалят по забележителности, определено няма да останете разочаровани. Независимо дали кръвта Ви кипи и искате наистина много танци, силна музика и приятни питиета или предпочитате уютно място, за да се отдадете на уединен разговор на чаша вино, София има много какво да Ви предложи.

Тук местенце има за всички – за любители на крафт бири, на underground култура, на джаз или на метъл. Столицата ни наистина е многолика и интересна и е задължителна дестинация за всеки с дух на пътешественик.

Транспорт

Освен всичко друго София сама по себе си е като транспортен хъб на страната и оттук има възможност да се придвижите както до повечето градове в България, така и до голям брой други държави. Карат-С, предлага превоз до огромен брой малки и големи населени места у нас и до 6 европейски страни.

Вземете своя билет за следващата си дестинация още сега онлайн.

Подобни статии

Споделете!