/Белград – всяка вечер e петък вечер
концерт фестивал

Белград – всяка вечер e петък вечер

Парти до зори без почивен ден, фестивали и концерти – Белград е много повече от сръбска скара

Има хора, които трудно се задържат на едно място, искат около тях непрекъснато да кипи живот, да се случва нещо, да са в движение. Много от тях в петък вечер избират да “прескочат” за уикенда до Сърбия. Защото е близо, защото е вкусно, защото е приятно. Особено живеещите в Западна България гледат на Сърбия като на близката дестинация, където хем ще похапнеш на корем, хем ще ти е по-различно от вкъщи, хем ще е евтино, а и храната е по вкуса ни. И са прави. Сърбия обаче и особено Белград, е доста повече от месо на корем плюс бира.

Всъщност сръбската столица вече се е утвърдила като водеща парти дестинация, град за музика, срещи с хора, танци до зори или най-общо казано – място, където да се радваш на живота и да празнуваш моментите в него като си позволиш да забравиш дребните несполуки и задачите от 9 до 6. (Освен това Сърбия е и невероятно красива.)

Независимо дали сте почитатели на буйните балкански ритми, техно, транс, поп или джаз звученето, в Белград ще намерите къде да се потопите в своята си музика, заедно с любимо питие (което никак не е нужно да е крушовица), приятна компания и отлично обслужване. Тук можете да си направите невероятен бар тур или просто да изберете едно място, където да танцувате цяла вечер.Парти от здрач до зори

Истината е, че парти е вече традиционно настроение на Белград и градът отдавна не мирише само на ущипци, а превръща мостове, площади и барове в места за танци и ноти, не само в тъмната, но дори и в светлата част на денонощието. Запазването на маса, фейсконтролът и симпатичните момичета, които ще ви настанят на вашата маса са се превърнали в съвсем естествена част от бизнеса със заведения.


Ако да стоите на бара не ви допада и искате маса и сервитьор – отделете време да си направите резервация, съветват купонджиите с опит.

В топлите месеци партитата се местят от затворените клубове в отворени пространства с прекрасни градини, можете да купонясвате дори в самите Дунав и Сава. Плаващите барове ги търсете като „сплавови” и имайте предвид, че можете дори онлайн да си запазите място. Определено е за препоръчване да имате резервация, ако искате да разполагате с маса, където да си оставите питието и да бъдете обслужени от сервитьор.

В Белград купонът никога не свършва, без значение дали на другия ден е понеделник, сряда или събота и независимо дали е +20 или -20 градуса.

С дух на фестивал

И ако баровете ви привличат, но фестивалният дух е това, заради което наистина бихте тръгнали към сръбската столица, със сигурност градът има какво да ви предложи.Биреният фестивал започва на 15-ти август и ще продължи до 20-ти август. Той предлага не само скара и бира, които се разбират от само себе си, но и музика колкото ви душа иска, разпределена в цели 62 концерта в различни зони.

За ценителите на саксофона и лиричните мелодии – Белград ще ви посвири джаз или иначе казано гответе се за джаз фестивал наесен. Запазете дните от 25-и до 28-и октомври, за да се насладите на новите джаз имена от световната сцена. Тази година фестивалът се случва за 34-и път, а слогънът му е No Limits. Така че дори до сега да сте си мислели, че джазът не е вашата музика, забравете тези ограничения и погледнете на него с любопитни очи.Всички кино маниаци могат да се насочат към Международния филмов фестивал в Белград. Той започва от последните февруарски дни и прелива в март, така че се гответе за ударна доза ленти в различни жанрове и с различен произход. Това е едно от международните кино събития с доказана репутация и история, датираща от 70-те години.

През март в сръбската столица е времето на Фестивала на китарите, изкуството и изкуството да свириш на китара. Със сигурност събитието ще зарадва както почитателите на класическата китара, така и тези, които харесват джаз, фадо, фламенко.Преди да завържете мартениците на някое разцъфнало дърво в края на март, разходете ги да погледат документално и късо кино в сръбската столица. Фестивалът на докумнталния филм и късометражните продукции има повече от 6 десетилетна традиция и ако сте ценители на кино изкуството, едва ли той е убягнал от вниманието ви.

През май се провежда фестът за нова музика Ring Ring, който събира изпълнители от различни географски ширини.  

Ако вече сте ходили на Нощ на музеите в София и други големи градове в Европа и щурмуването им в тъмните часове определено ви допада, защо не планувате и майска нощ из белградските музеи? Всъщност изобщо не е нужно да се ограничите само до музеи, защото на разположение ще имате и галерии, концерти, представления, дори модни програми.

И отново стигаме до лятото, точно когато юни се изнизва и прелива в юли, когато е време за Летния фестивал в Белград BELEF или иначе казано за огромна доза култура под формата на театрални, танцувални и музикални изпълнения.


Ритъм, танци и музика – колкото ви душа иска

И тъй като вече отпуската на много от нас безпощадно се изниза и вече броим седмиците до следващата почивка, то със сигурност няма да сгрешим, ако включим в плана Белград. Той е европейската столица, където си заслужава да отидем. Независимо дали на парти, на разходка, или за… много музика, музика, музика! Това очаква всички, които през октомври изберат да станат част от Белградския музикален фестивал, познат като BEMUS. Това е едно от най-емблематичните музикални събития в Сърбия, както и едно от най-известните за класическа музика в Югоизточна Европа. Води началото си от 1969 г. и на сцената на BEMUS са се изявявали едни от най-добрите класически музиканти в цяла Европа. Освен за вече утвърдени имена фестивалът е притегателен център и за млади таланти, които са готови да навлязат в професионалния свят на музиката.

През октомври е и Панаирът на книгите – международно събитие, което събира автори, издатели и верни книжни приятели. Ако това ви звучи като ВАШЕТО събитие, отбележете датите от 21-и до 28-и октомври в календара.

През октомври, по-точно в пъвата седмица на месеца, в Детския културен център Международният фестивал на децата ще събере малчугани от различни краища на Европа, за да се социализират, да се забавляват и да получат своята доза изкуство и провокация на творческите заложби.


театър

Ако не ви се чака да октомври, септември носи със себе си Белградския международен театрален фестивал. Неговата история датира от 1967 г., а тазгодишното издание започва на 13-и и продължава до 22-и септември на различни сцени. Така вместо учебната, можете с голям успех да откриете музикалната година.

Освен партита до зори, музика и фестивална култура, Белград щедро предлага спокойни и зелени местенца за разходка, разбира се, история, както и широк спектър от удобства, забележителности и инфраструктура, които ще откриете в европейските столици. При това доста по-близо и не на западноевропейски цени. 


Подобни статии

Споделете!