/10-те най-красиви места в България

10-те най-красиви места в България

Сайтът Global Grasshopper, който е един от световните гидове подреди 10-те най-впечатляващи места в страната ни.

Журналистът Елис Шуман обиколил страната ни и направил класация за най-красивите български места, ето какви са неговите впечатления:

1.Черно море

Black-Sea-Beaches-Bulgaria

Един добър старт е да започнете с морското крайбрежие на страната. България е известна със своето Черноморие, което има дълги участъци от пясъчни плажове, осеяни с хотели, традиционни рибарски селца и исторически обекти

 

2. Рилския манастир 

Rila-Monastery

Известен като Йерусалим на България, този живописен източноправославен манастир  се намира в гористите планини на по-малко от два часа на юг от София. Определено си заслужава посещението. Кръстен на Свети Иван Рилски, отшелник пред десети век , който живеел в близката пещера, манастирът е построен, изгорен, и възстановен през вековете. Като влезнете в двора ще бъдете зашеметени от съвършената хармония на църквата, със своите изящни арки в ивици от черно и бяло , керемидени покриви и пет купола, простиращи се към небето. В далечината са върховете на Рила планина, един оазис на спокойствие идеален за религиозни отшелници и за модерни посетители.

3.Созопол

Sozopol-Bulgaria
Един от най-старите градове по крайбрежието на България Черно море, Созополе. Той е  популярно място за рибари и също така е известен морски курорт. Намира се на 35 км южно от Бургас, бил е известен през 6 век пр.н.е. като Аполония, посветен на Аполон. Градът е прекрасен за разходка. Можете да се разхождате по кейовете или из стария град с неговите дървени къщи. Ако намерите морето прекалено дълбокоза плуване, винаги можете да се правят слънчеви бани на скалите край брега.
4. Пловдив – стария град
Plovdiv
Пловдив, втория по големина град в България, има възхитително красив стар град, който се простира на хълм. Градът е основан преди около 6000 години и се развива на седем хълма, но един от тях е бил разрушен в началото на 20-ти век. Кулите над центъра на града са със структура от различни епохи, включително има и изключително добре запазен римски амфитеатър. Старият град е най-известен със своят български възрожденски архитектурен стил, с цветни къщи, показващи уникални екстериорни характеристики на Възраждането . Разходката по хълма е наслада, има много галерии ,къщи музеи и всички от тях заслужават да бъдат посетени.
5. Белоградчик
Belogradchik
Белоградчишката крепост е невероятна конструкция. Тя е толкова уникална и живописна, че изглежда е била вдигната направо от приказка на Дисни. Още по-уникална от крепостта е заобикалящата природа. Белоградчишките скали са кандидат да бъдат един от новите седем чудеса на природата.
6. Копривщица
Koprivshtitsa
Копривщица се намира два часа източно от София.Разходката по тесните улички на село Копривщица, ще ви накара да се почувствате, че сте в 1876 г., когато българите храбро са се сражавали срещу техните репресивни османските владетели.Ще видите цветни къщички, представители на българската възрожденска архитектура от 19-ти век. Местни патриоти нанасят своя бунт, довел до първия изстрел в в Априлското въстание. В Копривщица има множество паметници и музейни къщи, показващи етнографски съкровища, стари оръжия и земеделски сечива, носии, произведения на изкуството и бижута.
7. Несебър
Nessebar
Често наричан Перлата на Черно море, историческият град Несебър датира от древността, когато е бил основан като тракийско селище, известно като Менебрия. Разходка по калдъръмените  улички ще ви отведе до останките на около 40 тухлени църкви, датиращи от 5-ти век. Градът е толкова важен, че е признат от ЮНЕСКО за световното културно наследство.
8.Велико Търново
Veliko-Tarnovo
Това е историческа столица на Втората българска държава между 12-ти и 14-ти век.Велико Търново се намира в централна България и е популярна туристическа атракция. Реконструираната крепостта Царевец съвсем не прилича на средновековните дворци на българските царе.Може да се усети величието на България докато ходите през портите на тази живописна крепост.
9.Мелник
Melnik
Мелник е известен поради две причини. Той е най-малкият град в България и е дом на някои от най-добрите винарски изби в страната.Ще ви отнеме минути да изходите главната улица на града, но ще ви отнеме часове да седите в местните механи, ще бъдете очарова от опияняващата магия на богатите червени вина.
10.Рилските езера
Seven-Lakes-Bulgaria
Една от основните туристически атракции на България е група от ледникови езера, разположени високо в Рила планина. Най-подходящото време за посещение на езерата е през летните месеци, като дори през юни езерата могат да бъдат замразени, с променлив терен между дълбоките преспи и петна от брилянтни диви цветя. Езерата са разположени едно над друго в една планинска долина, свързани помежду си с потоци и водопади. Достъпът до езерата не е лесен. Легендите разказват, че езерата са се образували от сълзите на една жена гигант, която скърби за любимия си.

Подобни статии

Споделете!