/10-те най-добри места за посещение в Сърбия
Забележителност в Сърбия - нощна снимка

10-те най-добри места за посещение в Сърбия

Сърбия днес съчетава културно многообразие, историческо наследство, пиродни забележителности и вкусна храна. В земите й са воювали римляни, османи, хапсбурги и други народи през буйното й минало. Днес обаче страната е прекрасна дестинация за развлечение, от шумни партита до бирени фестивали в някои от най-живописните места. Това е мястото, където източната и западната култура се срещат, където средновековни градове с внушителни крепости и древни манастири привличат туристи с очарованието си. Да не пропуснем – държавата притежава някои много добри места за скиорство.

Сърбия Нови сад

Ето нашия избор за най-добрите места, които да посетите в Сърбия:

10. Ниш

Оживеният университетски град Ниш, третият по големина град в Сърбия, е удобно място, където да си починете, ако пътувате между София и Белград. Той е един от най-старите градове на Балканите и в Европа, датиращ от 279г. пр.Н.е.

Константин Велики, основателят на Константинопол, е роден тук. Неговият паметник може да бъде намерен в центъра на града. Също в центъра са остатъците от крепост, построена от турците през 18. век.

Трагична забележителност, но единствена по рода си, е Кулата от черепи. Тя е направена от черепите на сърби, обезглавени от османците.

На югоизток от града се намира Нишка Баня, представляваща спа дестинация, популярна с горещите си извори. Те са известни с това, че помагат за лекуването на ревматизъм.

9. Дяволски град

Ерозията е причина за едни от най-величествените скални формации в Сърбия – Дяволският град, който е получил името си заради странните си каменни форми. Местна легенда твърди, че скалите са гости на сватба, които били вкаменени от дявола.

Друга причина за формиране на този геоложки феномен е киселинната вода, още позната като дяволска вода.

Разположен в Южна Сърбия, Дяволският град е съставен от над 200 уникални скални формации, които царят над терена, обхващайки две долини на склоновете на планината Радан.

8. Национален парк Копаоник

Копаоник е най-високата планина в Сърбия, обявена за национален парк през 1981 г. Неравен и живописен, паркът е дом на основния ски курорт в Сърбия, в който са изградени 25 лифта.  Съоръженията могат да обслужват 32 000 скиори на час. Снегът се задържа от ноември до май.

Освен радост за скиорите през по-хладните месеци, Капаоник е прекрасно място за разходки и през лятото. В парка може да се види огромно разнообразие от флора и фауна.

Планината е също така позната с минералната си вода. Любопитен факт е, че в миналото тук са се добивали злато, сребро, желязо и цинк.

Тук можете са видите голям брой уникални скални формации, наред с горещи извори, гайзери и водопади.

Призрен

7. Призрен

Призрен е бил столицата на Средновековна Сърбия. Въпреки че днес е част от Косово със собствени изборни длъжности, Сърбия го счита за нелигитимно отделена провинция. В града има сръбско малцинство.

Най-голямата атракция тук е средновековната крепост Призрен. Не пропускайте да се разходите из града. Няма да ви отнеме много време, тъй като разстоянията са малки и почти всичко е близо едно до друго.

В центъра на града могат да се видят няколко църкви, най-забележителна от които е Света Богородица Левишк. Тя се отличава с великолепния си средновековен стил.

6. Национален парк Джердап

Китай може да има трите си пролома, но Джердап има четири прекрасни такива, които се протягат на цели 115 км през долините.

Единият от проломите носи в себе си една от най-дълбоките реки в света. Тези проломи се събират и образуват така наречената Железни врата заради южния си проход към Карпатите.

Паркът се намира на река Дунав, близо до внушителната крайречна Голубацка крепост. Той е дом на изобилие от флора и фауна и е едно от най-посещаваните места в Сърбия. Едно от местата, на които най-много се любуват туристите тук е езерото, образувано от водноелектрическата централа.

5. Манастирът “Студеница”

Има много причини да включите манастира “Студеница”, намиращ се в Централна Сърбия, като спирка в пътуването си. Част от са невероятната природа, която го заобикаля и красивата й архитектура. Манастирът датира от 12.век и е най-известен с византийските си фрески и картини. Манастирът е известен като най-богатият в Сърбия и “майка” на всички сръбски православни манастири.

4. Златибор  

Златибор е популярна туристическа дестинация в западните планини на Сърбия. Тук на хората, които обичат активния начин на живот и природата, определено ще им хареса. През зимата Златибор предлага чудесни условия за ски, а през лятото – за преходи.

Един от най-известните ски курорти тук е Торник, тук е и най-високата планина в Златибор. Пистите могат да поемат до 5400 скиори на час. Районът е много живописен с големите си ливади и автентични селца. Тук можете да видите стари дървени църкви и  музей на открито.

Изтощени от разходка или ски, не пропускайте да възвърнете силите си на отрупана сръбска трапеза и да опитате от местните специалитети Златиборката шунка и Сливовицата (сливова ракия).

Нови сад

3.Нови сад

Нови сад е красив град на бреговете на река Дунав. Тук се намират някои от най-добрите дунавски плажове.

Нови сад е млад град в сравнение с останалите в Европа. Основан е през 17. век, но е вторият по големина град на Сърбия. Ако сте любители на спокойната атмосфера, то тук ще ви хареса, парковете са прекрасно място за почивка и разходка.

За музикалните почитатели обаче най-вероятно Нови сад е известен по един много по-различен начин, доста далеч от усещането за лежерство. Ежегодният музикален фестивал – Exit, вълнува силно меломаните и събира огромен брой младежи. Фестивалът се провежда през юли в Петроварадин, стара крепост, известна с това, че никога не е била завземана.

Забележителите сгради в тази дестинация включват още старото кметство, намращо се на централният площад, двореца Дунджерски, добре запазена стара крепост и църквата “Св. Георги”.

2.Суботица

Суботица е петият по големина град в държавата. Това е и градът с най-многобройно католическо население и най-много арт нуво сгради в страната. Особено забележими са кметството и синегогата, и двете здания построени през началото на 20. век.

Градът датира още от преди Средновековието и в него има запазени немалко старите сгради, сред които е и катедралата “Света Тереза Авилска”, построена през 1797 г.

На централния площад можете да се отбиете да изпиете чаша ароматно кафе, да видите кметството и синия фонтан. Градът е хубаво място за релаксация, а ако сте настроени на вълна пазаруване, вероятно ще си харесате нещо от битпазара – един от най-големите в Европа.

Белград

1. Белград

Белград, столицата и най-големият град на Сърбия, днес безспорно е топ дестинация в страната. Тук живописно се сливат реките Дунав и Сава.

Белград обаче е преживял бурно и пълно с разрушения минало. Борили са се за него в над 115 войни, подпалван е 44 пъти.

В наши дни градът, за щастие, е много по- спокоен, домакин е на многобройни събития -от книжни до музикални, филмови и бирени фестивали.

Крепостта на Белград е най-известната историческа точка на града, заедно с музеите и църквите. Тя е и добро място, от което да се полюбувате на реките.

За да разберете повече за историята на Белград, не пропускайте да посетите Националния музей с неговите над 400 000 експоната и музейят, посветен на Никола Тесла, в който се съхраняват огромен брой вещи и документи, принадлежали на изобретателя.

Ако не сте от хората, на които им е интересна историята, то вероятно повече ще ви допадне фактът, че Белград е невероятна парти дестинация и животът там никога не спи.

Подобни статии

Споделете!