Сърбия днес е смес от много култури, земите и воювани от Римляни, Османи, Хапсбурзи и други народи през буйното и минало. Днес тя е място за развлечение, от шумни партита до бирени фестивали в някои от най-живописните места. Това е мястото където източната и западната култура се срещат, където средновековни градове с внушителни крепости и древни манастири избликват с чар. Оо, и държавата притежава някои много добри места за скиорство. Това е преглед на най-добрите места за посещение в Сърбия:

10.Ниш
Оживеният университетски град Ниш, третият по големина град в Сърбия е удобно място за почивка пътувайки между Белград, София и Скопие. Той е един от най-старите градове в Европа и Балканите, датиращ от 279г. пр.н.е. Константин Велики, основателят на Константинопол, е роден тук. Неговият паметник може да бъде намерен в центъра на града. Също така в центъра са остатъците от крепост през 18ти век построена от турците. Отвратително за гледане, но единствено по рода си е Кулата от черепи направена от черепите на сърби, обезглавени от османците. На югоизток от града се намира Нишка Баня представляваща спа популярна с нейните горещи извори които помагат за лекуването на ревматизъм.
9.Дяволски Град
Ерозията е отговорна за една от най-величествените скални формации в Сърбия – Дяволският град който е получил името си заради странните си каменни форми. Местна легенда твърди че скалите са гости на свадба които са били вкаменени от дявола. Крайно киселинна вода, още позната като дяволска вода също е причина за този геоложки феномен. Разположен в южна Сърбия, Дяволският Град е съставен от над 200 уникални скални формации, които царят над терена, обхващайки две долини на склоновете на планината Радан .

8.Национален парк Копаоник
Копаоник е най-високата планина в сърбия, обявена за национален парк през 1981г. Неравен и живописен, паркат е дом на основният ски курорт на Сърбия, притежаващ 25 лифта които могат да обслужват 32 000 скиора на час. Снегът се задържа от Ноември до Май. Прекрасно място за разходки е през лятото, притежаващо обширен масив от флора и фауна. Планината е също така позната с минералната си вода, имайки впредвид че в миналото тук са се изкопавали злато, сребро, желязо и цинк. В паркът също се съдържат уникални скални формациим много от които имат имена, горещи извори, гайзери и водопади.
7.Призрен
Призрен може да е бил стоплицата на Средновековна сърбия, днес е част от Косово със собствени изборни длъжности, въпреки това Сърбия го счита за нелигитимно отделена провинция и има сръбско малцинство. Най-голямата атракция тук е средновековната крепост Призрен, която е получила днешният си вид от 4 – ½ века Османско владичество. Призрен е добро място за разходка, тъй като почти всичко е близо едно до друго. Няколко църкви могът да бъдат наметени в центъра на града, най-забележителна от които е Света Богородица Левишка поради нейният великолепен средновековен стил.
6.Национален парк Джердап
Китай може да има трите си пролома но Джердап има четири прекрасни такива които протягат на 115 км през долините, Един от проломите носи в себе си една от най-дълбоките реки в света. Тези проломи се смесват и образуват проломът Джердап, още познат като желязната порта заради южният си проход към Карпатите. Паркът се намира на Река Дунав на близо до внушителната крайречна Голубацка крепост. Паркът, който е дом на изобилие от флора и фауна, е едно от най-посещаваните места в Сърбия, най-вече заради езеро което е образувано от водноелектрическа централа.
5.Манастир студеница
Манастирът Студеница, намиращ се в централна Сърбия, има много уау фактор в себе си. Започвайки със зелените си полени и 2 бели мраморни църкви. Въпреки това, този манастир от 12ти век е най-известен с византийските си фрески, картини и други видове окраси, които могат да бъдат намерени в различните църкви на територията му. Този факт си пасва с репотацията на манастира като най-богатият в Сърбия и майка на всички Сръбски православни манастири. Основателят на манастира Стефан Неманя е погребан тук.
4.Златибор
Златибор е популярна туристическа дестинация в западните планини на Сърбия. Пълно е с удобства предназначени да ви държат здрави и щастливи, от скиорство през зимата до разходки през лятото. При Торник се намира ски курорт, най-високата планина в Златибор. Пистите могът да поемат до 5400 скиора на час. Районът е много сценичен заедно с неговите големи ливади и старомодни селца. Стари дървени църкви и отрит музей заедно със запазени къщи са най-големите забележителности. След ден прекаран в изучаване на района, насладете се на вкусовете на Златиборката шунка и Сливовицата (сливова ракия).
3.Нови сад
Нови сад е красив град на бреговете на река Дунав, дом на най-добрите плажове намиращи се по реката. Млад град в сравнение с останалите в Европа(основан през 17ти век), втотият по големина град на Сърбия притежава лежерна атмосфера и хората типично релаксират в многобройните парковете. Но може би е най-известен с ежегодният си музикален фестивал – Exit, който се състои през Юли в Петроварадин, стара крепост която никога не е била завземана. Забележителите сгради включват старото кметство, намращо се на централният площад; Дворец Дунджерски, добре запазена стара крепост и Църквата Св. Георги.

2.Суботица
Суботица е петият по големина град в държавата и е едно от най-добритр места за посещение поради няколко причини: Има най-голямото католическо население и най-много Арт нуво сгради в страната. Особенно забележими са кметството и синегогата, и двете построени през началото на 20ти век. Но този град който е от преди средновековието е също познат с по-старите си сгради, включително катедралата Света Тереза Авилска построена през 1797г. Кафенета се намират на централният площад, на който се намира кметството и неговият син фонтан. Това е добро място за релаксация, и може би ще си харесате нещо от битпазара, който е един от най-долемите в Европа.

1.Белград
Белград, столицата и най-големият град на Сърбия не е бил винаги толкова красив колкото днес. Намиращ се при сливането на реките Дунав и Сава, Белград има разрушително минало. Борили са се за него в над 115 войни и е разпалван 44 пъти. Днес градът е по спокоен, домакин е на многобройни събития вариращи от книжни до музикални, филмови и бирени фестивали. Крепостта на Белград е най известната историческа точка на града, заедно с музейте и църквите си. Тя е и добро място за наблюдение над реките и самият град. Топ музейте включват Националният музей с неговите над 400000 експоната и музейът Никола Тесла, притежаващ хиледи вещи и документи принадлежащи на изобретателя.

Подобни статии

Споделете!