/10 трика как да направим дългото пътуване приятно
багаж_пътуване

10 трика как да направим дългото пътуване приятно

Пътуването с автобус е един от най-бюджетните  варианти да посетите красиви кътчета не само в България, но и в чужбина. Има хора, които истински се наслаждават на сменящите се гледки през прозореца, разглеждат градчета, селца планински и полски пейзажи, докато преминават през тях, релаксират, подремват и се възползват от времето, за да подредят мислите си. Други обаче са нетърпеливи да пристигнат в крайната дестинация и постоянно гледат часовника си.

Понеже щастието е да се наслаждаваш на пътя към целта, ето някои хитринки, които ще ви помогнат да се чувствате комфортно, дори когато ви предстои да прекосите повече от една граница с автобус.

Вземете за пътуването книга или две от заглавията, които отдавна се канете да прочетете. Освен по време на път, можете да им се наслаждавате и по време на почивката 🙂

1. Вземете си книга. Сигурно имате поне няколко книги, които чакат реда си на нощното шкафче или пък списък със заглавия, които от доста време искате да прочетете, но все не им идва времето. Е, сега е техният момент. Сега ще имате поне няколко часа, в които можете да се насладите на книгата си и да потънете в увлекателна история. Няколко часа само за вас.

Ако четете книги на хартиен носител, избягвайте да вземате повече от една, тъй като те заемат място и тежат. Ако пък не сте сигурни дали дадено заглавие ще ви допадне и искате да се застраховате, че ще си имате забавление за пътуването – вземете две, които не са много обемни. Така като прочетете едната книга, можете да я оставите в хотела. Повечето хотели имат секция с различни книги, оставени от гости, на различни езици, и ще се рават да обогатят колекцията си.

При положение, че ползвате електронен четец, няма много какво да му мислите. Просто го зареждате с изданията, които са ви привлекли вниманието, и си организирате читателски (полу)ден.

Ако сте избрали да вземете лаптопа си, можете да отметнете натрупали се задачи. Дори и от телефона обаче можете да свършите доста работа.

2. Освен да почетете, сега е и подходящият момент да наваксате със задачите, които имате да свършите, но не сте успели – благодарение на синхронизираните цени на интернет услугите, вече е съвсем безпроблемно да изпратите няколко мейла или да си прегледате входящата поща. Сега е времето да нахвърляте бележки по новия проект, с който сте се заели, да напишете пътепис или просто да понапреднете с курса по език, например.

3. Заредете телефона си с любима музика. Каквото и да си говорим – хората са различни и вкусовите им предпочитания варират, понякога значително. Бъдете сигурни, че ще имате подръка парчетата на любимите си изпълнители, както и слушалки, за да е гарантирано, че пътуването ще е съпроводено от музиката, която най-точно отговаря на вкуса ви.

Бележник, фотоапарат и шалче са неизменни вещи в багажа на всеки пътешественик

4. Говорейки за лични предпочитания – това в голяма степен важи и за температурата. Докато на някои хора все им е горещо, други са по-зиморничави. Ако попадате във втората категория, сложете в ръчния си багаж голям шал или тънко одеялце. Така можете да си осигурите комфорт, да се отпуснете и спокойно да подремнете.

5. Облечете се удобно – когато прекарате часове в път, заложете на възможно най-комфортните си дрехи. Тесните дънки, официалните поли и ризи може и да изглеждат прекрасно, но няма да ви осигурят необходимото удобство. Друг трик е да се облечете на слоеве. Вместо един пуловер, например, изберете две-три по-тънки блузи, за да може да се адаптирате спрямо околната температура по-лесно и да се чувствате добре.

Заложете на удобни дрехи и обувки, дори и това да означава да не пътувате с любимите дънки

6. Същото, което важи за дрехите, е в пълна сила и за обувките – високи токове, нови или тесни обувки определено не са най-подходящият избор, когато трябва да прекарате с тях повече време. Спрете се на чифт, който можете лесно да разхлабите около глезените и стъпалата, тъй като краката често отичат при дълъг път.

7. Вземете си полезни закуски. Дори да сте спазили всички съвети до тук, със сигурност няма да се чувствате комфортно, ако стомахът ви пристъргва и изпитвате осезаем глад. За да сте сигурни, че можете да отреагирате на тази ситуация, пригответе си пълноценно похапване. Пакетче сурови ядки, сушени плодове или сандвич с пълнозърнест хляб и сирене са разумни решения, с които ще избегнете изкушаващата нездравословна храна по бензиностанциите. Прочете повече за полезното похапване по време на път. Осигурете си и вода – поне около литър и половина, ако ви чака цял ден път. Това е приблизителният минимум, при който тялото функционира оптимално. Важно е да не допуснете да се дехидратирате, но имайте и едно наум, че не е добра идея за прекалявате с течностите, докато пътувате.

Ядките са пълни с полезни за организма вещества, хапват се лесно и е удобно да си вземете пакетче в ръчния багаж, в случай, че гладът ви атакува

9. От време на време раздвижвайте мускулите си, за да избегнете схващанията. Дори да нямате възможност да ставате да се разтъпчете толкова често, колкото бихте желали, свивайте и отпускайте мускулите на ходилата, прасците и бедрата си, стискайте и отпускайте подлакътниците на седалката, за да тонизирате мускулите на ръцете. Опитайте да се протягате, това е полезно за гърба. Използвайте спирките за почивка, за да се разтъпчете около автобуса.

10. Да имате тапи за уши може да се окаже особено полезно, ако искате да си подремнете, но разговорите на съседните пътници ви пречат. За допълнителен комфорт можете да си вземете и маска за очи, която да ви осигури необходимата тъмнина, ако не за дълбок сън, то поне за една освежаваща дрямка.

Дори само ароматът на лимон освежава и помага за преодоляване на дискомфорта, който някои хора изпитват при пътуване

                                Бонус съвет

Има хора, които трудно пътуват и изпитват дискомфот като замайване, прилошаване, гадене. Ако сте от тях или мислите, че е възможно дългият път да не ви се отрази добре, се консултирайте с лекар и си вземете таблетки от аптеката, които ще облекчат неразположението. Освежаващо в подобни случаи действат резенче лимон или ментов бонбон. Не пътувайте на празен стомах, но и не консумирайте тежки и дразнещи храни преди път. Избягвайте и кафето на гладно.

Използвайте времето за пътуване за пълноценно общуване 

И още нещо – времето, докато пътуваме, може да бъде използвано за пълноценно общуване с човека на съседната седалка. Независимо дали е приятел или абсолютно непознат, общуването обогатява. Ако познавате спътника си – ще заздравите отношенията си с него, а ако не – може да се окаже, че той е пълен с интересни истории, които иска да сподели. Време, прекарано в приятни разговори, винаги минава неусетно.  

За да се насладите наистина на пътуването си и да си спестите доста стрес, избягвайте най-честите грешки, които неопитните туристи правят.

Вижте още: Как да отидем на почивка в Европа с малко пари

Подобни статии

Споделете!